Најновије

СМУЧИО ИМ СЕ: 16 држава САД поднело тужбу против Трампа због ванредног стања! Ево шта пише у тужби! (ВИДЕО)

Коалиција од 16 америчких држава предвођена Калифорнијом тужила је администрацију председника Доналда Трампа због одлуке да прогласи ванредно стање како би прикупио средства за изградњу зида на граници са Мексиком.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп је у петак објавио декларацију којом планира да заобиђе Конгрес након што су демократе, које чине већину у представничком дому, одбиле да одобре 5,7 милијарди долара за изградњу зида.

Државе су саопштиле да желе да блокирају Трампову „злоупотребу председничке моћи".

Трампова најава уследила је након што је потписао закон о потрошњи како би се избегла још једна блокада владе која му је дала само 1,375 милијарди долара за нове граничне баријере.

Трамп је рекао да нема потребе за проглашавањем ванредног стања, али да је то учинио у нади да ће брже добити средства за зид. Аналитичари кажу да би управо ове изјаве могле да буду коришћене на суду против Трампа.

Шта пише у тужби?

У тужби поднетој у понедељак, државе траже да Трамп обустави увођење ванредног стања, наводећи да је његова одлука „неуставна и противзаконита."

„Тужили смо председника Трампа како бисмо га спречили да унилатерално пљачка новац пореских обвезника који је Конгрес издвојио за становнике наших држава. За већину нас, канцеларија председништва није место за представе", рекао је државни тужилац Калифорније Ксавијер Бекера.

Тужбу су, поред Калифорније, поднеле су државе Колорадо, Конектикат, Делавер, Хаваји, Илиноис, Мејн, Мериленд, Минесота, Невада, Њу Џерзи, Њу Мексико, Њујорк, Орегон, Вирџинија и Мичиген.

У свим државама, осим у Мериленду, на власти су демократе. Они тврде да би наређење председника Трампа да преусмери средства за плаћање зида коштало милионе долара, штетећи њиховој привреди.

Бела кућа се није огласила овим поводом.

Гувернер Калифорније Гавин Нусом одбацио је председникову одлуку као „политичко позориште", док је државна тужитељка Летитија Џејмс, која долази из редова демократа, обећала да ће „се борити свим правним средстима која су јој на располагању".

Тужба је поднета суду у северном округу Калифорније.

Британски оператор преноса новца MoneyTO покренуо је слање дознака у Србију додајући ову балканску земљу у растућу листу земаља где се тренутно пружа таква услуга. Прочитајте ОВДЕ детаље.

Лазански открива тајне форума у Минхену које боле Американце. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: BBC News на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како је новинар испрескакао Трампа у вези са мескичким зидом.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА