Најновије

НОВИ ЗАКОН О ОРУЖЈУ: Да ли власт разоружава народ?

Према Закону из 2016. године пред власницима оружја су високи трошкови – морају да изваде лекарско, нове оружане листове и обезбеде посебне услове за држање оружја и муниције. Процењује се да је то за сада урадила тек шестина власника оружја, а преостали, њих око пола милиона, то тек треба да уради. По закону, рок је март али је Влада одлучила да га продужи за годину дана.

Ловачка пушка (Фото: Pixabay)

Гордан Глигоријевић из блачког села Намастира каже да би, ако се нешто не промени, због скупих такси које не може да плати ускоро могао да остане без ловачке пушке.

Каже да би у тој ситуацији био доведен у питање и опстанак његове породице у том планинском селу, јер не би могли да одбране стоку од вукова, који не презају да нападну и људе.

"Појавили се вукови, пре пар дана код комшије долазили су у авлију. Сутра ће код мене, било где, тако да нам је неопходно да имамо пушку сви који живимо на селу", истиче Глигоријевић.

И Горданов комшија Спиридон Стевић тврди да ће нови Закон о оружју потпуно разоружати горштаке, који и иначе тешко живе у планинским врлетима.

Сам је, каже, месецима пред дилемом да ли да пушку, коју је наследио од деде, врати држави или је уз велико одрицање пререгиструје и сачува.

"Ми смо овде далеко. Колико ми само горива треба да бих отишао по било који документ да извадим. Имам и малу децу. Морам више њима да се посветим него да лутам", указује Стевић.

Закон без трофејног оружја, ловци одустају од хобија

Нови закон о оружју укинуо је категорију трофејног оружја, што је посебно погодило Радована Радовановића из поткопаоничког села Сагоњева, у чијем се домаћинству са поносом цео век чува оружје из Балканских ратова. "То су деда и отац чували, оне су стално ту у кући", каже Радовановић.

Наводи да је њему, док је радио, држава дала оружје и да је од тада прошло педесет година.

"И сад, после педесет година, држава промени та њена правила, морамо све из почетка. Ја вршим легализацију легалног оружја о мом трошку, што много кошта", истиче Радовановић.

Због скупе пререгистрације оружја и многи ловци одустају од овог хобија, тврде у Ловачком удружењу у Блацу, које је за своје чланове организовало лекарске прегледе по нешто нижим ценама.

"За једну ловачку пушку то излази поприлично, неких двадесет хиљада динара", наводи Милан Ковачевић, председник Ловачког удружења и додаје да многи људи одустају и враћају оружје.

У прокупачкој Полицијској управи није саопштено колико је власника оружја у Топличком округу до сада променило оружне листове, док је, према незваничним информацијама, на нивоу Србије то урадила тек једна шестина грађана. За више од пола милиона грађана тек предстоји промена докумената.

Због овакве ситуације, Из Владе Србије је потврђено да ће крајњи рок за пререгистрацију оружја бити продужен за још годину дана, до 5. марта 2020. године.

О велеиздаји у Венецуели прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Проблеми Закона о оружју и муницији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА