Најновије

СВЕТ ЈЕ ОД ДАНАС ОПАСНИЈЕ МЕСТО: Америка изашла из нуклеарног споразума, а ево шта то значи за Европу! (ВИДЕО)

Амерички државни секретар Мајкл Помпео потврдио је најаве о повлачењу САД из нуклеарног споразума с Русијом (ИНФ), односно потврдио да ће Сједињене Државе суспендовати споразум.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Реч је о споразуму који је представљао окосницу мира и стабилности након завршетка Хладног рата.

"Русија је годинама кршила услове Споразума о нуклеарном наоружању без кајања. Њихово понашање ставља милионе Европљана и Американаца у велику опасност", рекао је Помпео 

Додао је и да је "дужност Сједињених Држава да одговоре на адекватан начиин" и нагласио да је Русија имала довољно времена да усклади све с прописима око нуклеарног наоружања.

"Овај корак представља претњу по читав систем националне безбедности, али пре свега за Русију, пошто ће након напуштања ИНФ, те ракете поставити у европске земље" изјавио је руски сенатор, Игор Морозов. 

Суспензија Споразума ступа на снагу у суботу, а вест је изазвала озбиљну забринутост јер многи ову одлуку тумаче као нову утрку у наоружању САД и Русије, а Европа у свему томе остаје по страни.

Сједињене Америчке Државе након иступања из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета нец́е одмах почети да размештају своје ракете на територији Европе, пошто ће Европљани бити против тога. САД, уосталом, немају такве ракете, изјавио је у петак руски војни експерт Евгеније Бужински. 

„Ако Американци буду инсистирали на размештању ракета, то ц́е водити продубљивању сукоба и рату. Уверен сам да Американци сада ништа неће размештати у Европи. Као прво, они немају такве ракете. Својевремено су их уништили, тако да је потребно да створе нове ракете“, рекао је Бужински.

Последњих година Москва и Вашингтон редовно се међусобно оптужују за нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Амерички државни секретар Мајк Помпео је 4. децембра 2018. године изјавио да Русија има 60 дана да се врати испуњавању одредби Споразума. Он је додао да ће, ако се то не догоди, Вашингтон обуставити своје обавезе из Споразума. 

Русија истиче да строго поштује своје обавезе из Споразума. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да Москва има веома озбиљна питања за САД у вези с њиховим испуњавањем Споразума.

Прочитајте ОВДЕ каква је то прљава игра Американаца.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА