Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ: Страшно је што Вучић није био спречен да дође у додир са дететом у јеку епидемије! Један доктор је покушао...

Епидемије грипа у Србији увелико траје, а до сада је према подацима Института за јавно здравље Батут оболело више од 100.000 људи, док је њих 30 преминуло. Посете српским болницама су забрањене, а због грипа је продужен и распуст у свим школама за недељу дана.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Упркос намерама надлежних институција да спроведу мере које ће допринети смањену броја оболелих, председник Вучић је супротно свим забранама јуче посетио Институт за мајку и дете у оквиру своје кампање Будућност Србије.

Политичари су у кампањама спремни на све, али нисмо ни могли да замислимо да би некоме пало на памет да уради оно што је урадио Александар Вучић.

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београд, Предраг Кон, поводом овог случаја рекао је само да нема коментар.

Посета је неразумна, али је још страшније што није спречена од стране особља

О посети председника Вучића Институту за мајку дете разговарано је са епидемиологом доктором Зораном Радовановићем.

Према речима доктора Радовановића, деца која се налазе на одељењу хематоонкологије примају имуно-супресивну терапију пошто им је отпорност јако смањена лековима па су осетљиви на сваку инфекцију. Међутим, на питање да ли је Вучићева посета уопште могућа или није у таквим околностима, доктор Радовановић одговара да то пре свега није разумно урадити у оквиру таквог болничког одељења.

Епидемиолог др Зоран Радовановић истиче да није толико страшно што је председник упао тамо где не сме, већ је много страшније што га нико није спречио. А најстрашније од свега, каже Радовановић, јесте што се нико није усудио ни да Вучићу правилно навуче заштитну одећу и маску и да га спречи да дође у додир са дететом.

Један од присутних доктора је покушао да упозори председника да не улази у собу где се налази оболело дете, али упркос том упозорењу Вучић је ушао у собу, додирнуо дете и сликао се са њим. Све то због своје кампање Будућност Србије.

Изјава министра здравља са епидемиолошке стране није тачна

Како би оправдао посету Александра Вучића Институту за мајку и дете током трајања забране посете болницама, министар здравља Златибор Лончар је изјавио да најодговорније тврди да је посета организована по свим правилима епидемиолога како нико не би био угрожен.

Међутим, епидемиолог Зоран Радовановић тврди да са епидемиолошке стране изјава министра није тачна. Доктор Радовановић истиче да таква посета са собом носи ризик који не може да се отклони.

Чак и да је Вучић имао комплетно заштитно одело, рукавице и маску, ни тада ризик не би био у потпуности отклоњен. Једино мајке могу да бораве са децом, зато што је то и психолошки важно, али такав боравак се ради по најстрожим прописима, закључује доктор Радовановић.

На питање Н1 о ризицима ове посете, министар здравља Златибор Лончар је рекао да најодговорније тврди да је тај догађај организован по свим правилима епидемиолога који су дали, да случајно неко не буде угрожен. “Не можете ово да поредите са неким дугим неорганизованим или сличним стварима. То су деца са најтежим обољењима за коју је крање неизвесно шта ће бити и кад има жељу да хоће да види председника – а видели сте и онај дечко Огњен који хоће да се слика са њим, е онда кад испоштујете све то, онда је ваљда најмања ствар испунити жељу том детету, мислим да то није превелика жеља”, навео је Лончар.

Подаци показују да је од почетка сезоне оболело више од 100.000 људи, док је због компликација изазваних грипом умрло најмање 30 особа. Почетак недеље, према тврдњама министра здравља Златибора Лончара, бележи побољшање.

 Пукотине на неотвореној деоници Коридора 10, следи замена свих слојева ауто-пута, а ево ко ће то да плати! Прочитајте ОВДЕ.

Извор: talas. rs/Вук Велебит

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА