Најновије

НЕМАЧКА НЕЋЕ АМЕРИЧКЕ АВИОНЕ Ф-35: Угрожен нуклеарни штит НАТО алијансе

Немачко Министарство одбране недавно је одлучило да за потребе ратног ваздухопловства, као замену за вишенаменске авионе типа „торнадо”, неће набављати америчке авионе Ф-35.

Ф-35 (Фото: Pixabay)

Ова одлука, коју је јавности саопштила лично министарка одбране Урсула фон дер Лајен, свакако неће обрадовати председника САД Доналда Трампа а, према војним аналитичарима, озбиљно ће нарушити нуклеарну стратегију НАТО-а у Европи, пише тпортал.хр.

Немачка  одлука, осим што утиче на одбрану Европе, могла би имати и далекосежан утицај на трговинске односе Берлина и Вашингтона јер је Трамп смањење америчког трговинског дефицита условио тиме да немачка купи управо авионе Ф-35.

Немачко ратно ваздухопловство тражи замену за авионе „торнадо”који се користе већ деценијама, а у ужи избор су ушли амерички Ф-35 и Ф/А-18, као и „јурофајтер” који Луфтвафе увелико користи.

После ове одлуке у игри су остали Ф/А-18 и „јурофајтер”, а сада је на њиховим произвођачима, „Боингу” и „Ербасу” (са европским конзорцијумом на производњи „јурофајтера” заједно раде и британски БАЕ и италијански „Леонардо”), да докажу да се њихови авиони мог опремити америчким нуклеарним наоружањем. То је, наводи тпортал.хр, једна од обавеза немачке војске у склопу НАТО-а.

Пентагон тврди да само Ф-35 одговара поменутим захтевима, па би немачка одлука да набави Ф/А-18 или „јурофајтер” могла да значи и да ова земља више не би била део такозваног нуклеарног штита НАТО-а.   

Како САД хоће да смене власт у Никарагви, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ф-35

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА