Најновије

СИРСКИ ИПАК ПРЕВАРИО УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ! Каснила наредба о повлачењу и то је намерно урађено

Руске јединице групе трупа "Центар" под командом генерал-пуковника Андреја Мордвичова преузеле су пуну контролу над градом, линија фронта се удаљила од Доњецка, саопштило је руско Министарство одбране.

Наређење главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског да се Авдејевка напусти издато је дан након што је почео неконтролисани бег украјинских трупа из града, рекао је званични представник Министарства одбране Русије, генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Руске јединице групе трупа "Центар" под командом генерал-пуковника Андреја Мордвичова преузеле су пуну контролу над моћним одбрамбеним чвориштем украјинских оружаних снага – Авдејевком у Доњецкој Народној Републици, потврдио је генерал-потпуковник.

Само неколико раштрканих формација украјинских снага успело је журно да напусти Авдејевку, под непрекидном ватром руских трупа, напустивши своје оружје и војну опрему, додао је Конашенков.

"У борбама за Авдејевку ослобођена је територија од око 32 квадратна километра. Непријатељски губици у борбама у протекла 24 сата износили су више од 1.500 војника", рекао је Конашенков.

Тренутно се предузимају мере да се град коначно очисти од милитаната и блокирају украјинске јединице које су напустиле град и стационирале се у фабрици која производи висококалорично вештачко чврсто гориво кокс у Авдејевки, додао је он.

Након ослобођења Авдејевке линија фронта се удаљила од Доњецка, који је сада заштићенији од терористичких напада злочиначког режима у Кијеву, оценио је Конашенков.

"Информације о напредовању наших трупа нису објављиване све док непријатељ није потпуно поражен и наше снаге преузеле потпуну контролу над градом. Трупе групе 'Центар' настављају офанзивне операције за даље ослобађање Доњецке Народне Републике од украјинских националиста", закључио је генерал-потпуковник.

Бајден: Украјина може да изгуби и друге градове
Председник САД Џозеф Бајден рекао је да верује да његова администрација може да добије додатна средства од Конгреса за потребе Кијева, али није сигуран да до тада руска војска неће узети контролу над другим украјинским градовима.

"Разговарао сам са Зеленским да бих му рекао да сам уверен да ћемо добити овај новац. Толико је тога у игри. НАТО је кључан за наш опстанак", рекао је Бајден.

Дума: Сад ће им бити теже да ударају на цивиле у Доњецку
Освајање Авдејевке је од изузетног значаја, рекао је први заменик председника комитета Државне думе за одбрану Алексеј Журављов и објаснио да је гранатирање Доњецка долазило одатле.

"Сада ће постати мирније", рекао је Журављов.

То је потврдио и председник Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Руске Федерације Владимир Рогов, рекавши да је ослобађање Авдејевке "велики корак у осигуравању безбедности Доњецка и ка емоционалном слому непријатеља".

Према речима Журављова, команда украјинских трупа ништа не учи, те ће руске трупе моћи да примене исту тактику при ослобађању других градова.

"Авдејевка се налази буквално преко пута Доњецка. Покушаји да се ослободи трајали су скоро две године, док су украјинске трупе коначно потиснуте са својих одбрамбених линија", рекао је.

Према његовим речима, након ослобађања Авдејевке је репутација режима у Кијеву знатно опала. "Пре месец дана се Зеленски фотографисао на улазу у град где се сада вијори руска тробојка и тврдио је да Авдејевка никада неће пасти".

Губитак Авдијевке погодиће украјинске оружане снаге, рекао је виши истраживач у истраживачком центру Института за спољну политику у Филаделфији Роб Ли за "Вашингтон пост".

"Сада су главна питања колико ће скупо бити повлачење и какав ће бити квалитет следеће линије одбране", рекао је он.

У чланку се наводи да повлачење украјинских оружаних снага подиже морал Руса и повећава забринутост Кијева због смањења војних залиха и броја особља у Украјини.

"Неки украјински војници су заробљени док су покушавали да пређу на нове положаје, а евакуација рањених је била отежана због непрекидног гранатирања са руске стране", пише амерички лист.

ГОРЕ СВЕ ЛИНИЈЕ И ПОСТАЈУ ВРЕЛЕ: Руси активирају цео фронт

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА