Најновије

ПАХОР И МОГЕРИНИ: Допустити решење за Косово и "ван оквира"

Словеначки председник Борут Пахор и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини сложили су се данас да би решавање ситуације на Косову требало да допусти и решење "ван оквира", иако се не темељи на етничком принципу.

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Пахор је казао Могеринијевој да је потребно тражити и оригинална решења за билатерална и мултилатерална питања у региону, али која, како каже, не смеју да буду заснована на етничком принципу, преноси СТА.

Он је казао да је веома срећан што Могерини дели његове ставове које је описао као "веома смеле", али и опрезне, јер су, уверен је, нека размишљања "ван оквира" потребна након година ћорсокака.

Пахор је рекао и да, када се први пут појавила иницијатива о компромисном решењу, које би укључивало и промене граница, то је повећавало недоумице на Западу.

Ипак, додао је, треба бити отворен за оригинална решења, под условом да процес почне да се завршава, вођен мудром "политичком модом", уз међусобно поштовање и веома дисциплинован надзор међународне заједнице како би се спречила колатерална штета у комшилуку.

Словеначки председник додао је да би то требало да буде део дијалога Београд - Приштина.

"Пријатељи мирног решавања спора само треба да одлуче да ли су спремни да мисле ван оквира", рекао је Пахор и додао да се он противи решењу заснованом искључиво на етничком принципу, као и да споразум не би требало да изазове колатералну штету.

Портпаролка Могеринијеве Маја Коцијанчић написала је на Твитеру да је разговор са Пахором био одличан и да се фокусирао на Западни Балкан, али и даље од ове теме.

Да ли Србији требају лавови или људи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пахор о Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА