Најновије

ПУТИН: Изградња хиперсоничног „Авангарда“ је попут лансирања првог вештачког сателита на свету! Тајанствено руско оружје је.. (ВИДЕО)

Председник Владимир Путин је упоредио развој руског најсавременијег хиперсоничног система "Авангард" са лансирањем првог вештачког сателита "Спутник-1" 1957. године који је направио Совјетски Савез.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Тајанствено врхунско оружје показало је технолошке могућности Русије, рекао је Путин у свом годишњем обраћању Савезној скупштини.

 "Донедавно се чинило да Русија не може да направи пробој у технологији одбране, али ми смо то учинили", истакао је председник.
 
"На пример, развој хиперсоничног "Авангарда" подједнако је важно као лансирање првог вештачког сателита."

Мало се зна о "Авангарду" који је руска војска успешно тестирала почетком ове године. Највиши руски званичници бацили су мало светла на тајни пројекат, саопштивши медијима да је најновији тест показао да може летети невероватних 27 маха, што је еквивалентно преко 30.000 км на сат.

Хиперзвучна једрилица је бојева глава која може да лети кроз атмосферу при изузетно великим брзинама. Кина, САД и Русија сматрају се најнапреднијим земљама које имају хиперсоничне технологије, а Москва тврди да је водећа у трци са "Авангардом".

Совјетски Савез је лансирао "Спутник-1" у елиптичну ниску Земљину орбиту 4. октобра 1957. године, те је кружио око Земље три недеље, пре него што су његове батерије биле истрошене. Са пречником од 58 цм, "Спутник" је био опремљен са четири спољне радио антене за емитовање радио сигнала.

Прочитајте ОВДЕ какав је то израелски лав престрашио Амере.

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА