Најновије

СКАДАР НА БОЈАНИ: Пукотине на неотвореној деоници Коридора 10, следи замена свих слојева ауто-пута, а ево ко ће то да плати!

На источном краку Коридора 10, између Просека и Банцарева, деоници која још није отворена за саобраћај, појавиле су се пукотине, потрвђено је из Коридора Србије.

Коридор 10 (Фото: Јутјуб)

Пукотине су, како саопштавају, настале на коловозној конструкцији између мостова Б1 и Б2 на дижини од 150 матара на Коридору 10.

"Наведена деоница је изграђена 2016. године, а пукотине су се појавиле у јуну 2018. године. Одмах по уочавању настанка пукотина, Коридори Србије и надзорни орган, компанија Ептиса, 20. јуна 2018. године су издали извођачу "Извештај о неусаглашености”, којим је наложено извођачу, грчкој компанији Терна, предузимање неопходних мера праћења настанка нових пукотина и затражено је да предложе како ће уочени недостаци у квалитету изведених радова бити отклоњени", саопштили су Коридори Србије након што се јуче ова вест о пукотинама појавила у медијима.

Извођач је, после опсежних истражних радова, наводе даље у саопштењу, који је спровео у његово име Институт за путеве Београд, 30. новембра 2018. године послао три предлога за санацију.

"После извршене анализе свих предлога, 27. децембра 2018. године надзорни орган и Коридори Србије дали су инструкцију да се изврши замена целокупног насипа и ураде поново сви слојеви коловозне конструкције, када то дозволе временски услови", саопштавају Коридори.

Они још истичу да желе да обавесте јавност да су предметни недостаци уочени у току гарантног периода и да извођач има обавезу да их отклони о свом трошку, што му је Уговорна обавеза, за шта постоје адекватне банкарске гаранције за добро извршење посла.

"Извођач је 5. фебруара 2019. године отпочео радове на санацији поменуте деонице у дужини од 150 метара", наводи се у саопштењу.

Пуштање у јавни саобраћај деонице источног крака Коридора 10 Просек–Црвена Река се очекује одмах по завршетку комплетних радова на електро-машинском опремању тунела "Банцарево" и радова на изградњи деонице Банцарево–Црвена Река, тако да наведено отклањање недостатака неће имати утицај на пуштање те деонице у саобраћај, односно радови ће бити благовремено завршени, закључују Коридори Србије.

Проблеми са Коридором 10, тако, настављају се и у овој години. Само током прошле године и то за пет месеци потпорни зид на том Коридору, у Грделичкој клисури, срушио се чак три пута. С почетка ове године испливала је и афера - деоницу Коридора 10, коју гради грчки "Актор", обезбеђује од 1. јануара фирма "Греј Глобал Груп", која има само једног запосленог и чији је власник Лазар Космајац, син Драгослава Космајца.

Након тога, сазнало се за још једну махинацију која је везана за Коридор 10. Како је "Блиц" писао, фирма "Соко гроуп" Зорана Ливаје, функционера СНС, слала је фиктивне уговоре извођачима радова на Коридору 10 и наплаћивала услуге обезбеђивања предузећу "Коридори Србије", које затим није пружала на терену.

Прочитајте ОВДЕ зашто ће Београд плаћати дугове Косова још 22 године.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА