Најновије

ЗАКУВАВА СЕ! Куба спрема трупе специјалца за улазак у Венецуелу и сламање инвазије

Револуционарне оружане снаге (ФАР) Кубе подржале су председника Венецуеле, Николаса Мадура, у тренутку када је острво осудило Сједињене Државе да припремају војну акцију против владе социјалистичког вође.

Кубанска војска (Фото: Јутјуб)

Упоредо са званичном подршком Мадуру, Куба спрема трупе специјалаца које ће ући у Венецуелу у случају да почне војна инвазија САД.

На церемонијама у касарнама, које су у петак и суботу емитовале државне информативне емисије, чланови ФАР-а, обучени у војно зелено, потписали су акте подршке Мадуру, лансирајући своје традиционалне слогане “! Хаста ла Викториа, сиемпре!  "Хаста ла Викториа! Отаџбина или смрт – Венцеремос! ”.

“Деловање Сједињених Држава је интервенционистички напад и напад на земљу. Само они (Венецуела) су одговорни за решавање својих унутрашњих проблема “, рекао је потпуковник војске Игнасио Ариоса на догађају у граду Матанзас, 83 километра источно од Хаване.

Један од потписника био је заменик министра оружаних снага, осамдесетогодишњи генерал Хоакин Куинтас Сола,  историјски борац револуције Фидела Кастра 1959. године.

Здравствени радници, индустријски радници и студенти са колеџа и универзитета одржали су сличне састанке на читавој територији, под паролом „Манос Фуера де Венецуела“, у знак подршке важном политичком и економском савезнику социјалистичког острва.

Од почетка 2000. године, Венецуела Уга Чавеза помогла је Куби да се опорави од такозваног “специјалног периода”, те деценије економског притиска на острво након пада Совјетског Савеза, који је био њихов комерцијални партнер.

Заузврат, према мишљењу аналитичара, Хавана помаже Каракасу у питањима националне безбедности.

Ове државне активности су ишле руку под руку са сталном кампањом кубанских власти на друштвеним мрежама у знак подршке Мадуру и одбијању опозиционог лидера Хуана Гваида, признатог за привременог председника Венецуеле од стране неких 50 земаља.

„Кубански народ изражава солидарност са Венецуелом, боливарском револуцијом и њеним легитимним председником Николасом Мадуром и захтева поштовање суверенитета и мира. Руке са Венецуеле, “написао је у суботу председник Мигел Диаз-Канел на Твитеру.

Куба је ове седмице саопштила да су се америчке трупе уселиле на карибске територије како би припремиле “агресију” и “војну авантуру” против Венецуеле “прерушену у хуманитарну интервенцију”.

Пулс Мадура и Гваида за власт сада је фокусиран на страну хуманитарне помоћи, проблематично питање у земљи која се суочава са најтежом кризом у модерној историји, са хиперинфлацијом и недостатком хране и лекова.

Председник Мадуро одбија да прими такву помоћ, тврдећи да у његовој земљи није ванредна ситуација и да је то само изговор за војну инвазију коју предводи Вашингтон.

Гваидо тврди, са своје стране, да ће помоћ сигурно ући у земљу 23. фебруара.

Око 2,3 милиона становника Венецуеле напустило је своју земљу од 2015. године, према УН-у.

САД претварају космос у свој војни простор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА