Најновије

БЕСПЛАТНО ПРЕДАВАЊЕ: Сазнајте новости у свету театра уз драматурга чувеног колектива "Римини Протокол", госта Народног позоришта (ФОТО)

Имануел Шипер, драматург на великом броју пројеката колектива "Римини Протокол", биће гост Народног позоришта у Београду. Овај колектив је у значајној мери обележио савремену извођачку сцену у Европи, уводћи нове стратегије стварања и начине разумевања извођачке уметности.

Детаљ са перформанса (Фото: Бено Тоблер)

Шипер ће у уторак, 26. фебруара у 20.30 часова на сцени Раша Плаовић одржати перформативно предавање "Релационе драматургије и инсценирана пост-демократија у тетралогији “Држава 1-4”. Током предавања публика ће моћи да се упозна са праксом колектива Римини Протокол, као и са начином рада на једној од њихових најновијих продукција – тетралогији представа “Држава 1-4” (2016-18). Овај пројекат се фокусира на пост-демократске феномене као што су глобална обавештајна мрежа, градилишта и лобирање, дигитализација демократије и преплитање структура глобалних компанија и политике. Шипер ће говорити о специфичном приступу раду у савременом позоришту, пре свега у погледу интеракције са публиком – свака од четири представе са веома јасном политичком темом, подразумева јединствен начин обраћања, организације и вођења публике кроз позоришни догађај.

Заинтересовани могу преузети бесплатне карте на благајни Народног позоришта у Београду. Предавање ће бити одржано на енглеском језику уз симултани превод. Имануел Шипер ће наредног дана (среда, 27. фебруар) одржати радионицу “Релационе драматургије и стратегије интерактивности” намењену професионалцима из области извођачких уметности. Радионица ће се бавити различитим драматургијама представљања јавности и могућим облицима интерактивности извођачког дела у савременом контексту.

Имануел Шипер је предавач и истраживач на неколико универзитета и уметничких академија у Немачкој и Швајцарској. Ради као драматург чувеног немачког извођачког колектива “Римини Протокол” са којима је, током многих година, развио савремен приступ раду у области документарног позоришта као интервенције, као политичке “лабораторије мишљења”. Шиперов рад се позиционира између научног истраживања, предавања и уметничке праксе, полазећи од студија позоришта али пробијајући границе и залазећи у поља дизајна, сценографије и кураторског рада. Предаје студије перформанса и драматургије на департману за Уметност и друштвене промене у Хамбургу.

У Србију ће веома ускоро бити враћена и последња недостајућа страница изузетно вредног Мирослављевог јеванђеља које се чува у Народном музеју у Београду. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Народно позориште у 10 чинова: Смрт првакиње

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА