Најновије

У Обреновцу одржан први протест "1 од 5 милиона": Српски градови и вечерас шетали против Вучића (ВИДЕО)

Протести "Један од пет милиона" вечерас су настављени. По први пут протест је одржан у Обреновцу . Протести су одржани и у Зрењанину, Неготину, Трстенику, Књажевцу…

Протести "1 од 5 милиона" (Фото: Јутјуб)

Први протест у Обреновцу

Зрењанин: Мука нам је од свега

- Мука ми је да идем од града до града и слушам како је лоше, мука ми је јер су људи без наде и тумарују овом земљом и градовима, мука ми је да гледам своје суграђане како су сломљени - навела је студентикња и суграђанка Катарина Ђоковић у обраћању окупљеним Зрењанинцима на четвтом по реду протесту “Један од пет милиона”.

Она је истакла да је на протесту јер не жели да се дописује са родитељима из иностранства и да гаји децу негде далеко.

-Ја се једноствано не осећам људски у овој земљи, осећам да смо убијени. Толико смо дотакли дно, да као да више ништа ни добро ни лоше не можемо да осетимо. Србија је наша земља, наша отаџбина и шетаћу док не дођу на власт они који ће бринути о нама како треба, који ће бринути о нашој Србији како треба. Они морају да оду, да бисмо ми остали – рекла је Катарина и заплакала.

Зрењанински пољопривредник Славко Вуков рекао је да ће проћи и ово зло, али да су последице већ сада видљиве. У име пољопривредника Баната критиковао је аграрну политику и навео да су пољопривредници понижени и опљачкани.

– Седмогодишњи учинак ове власти је поражавајући по нас пољопривреднике, уништише нас порезима на пољопривредно земљиште, таксама за одводњавање, дажбинама.То је седам година преманентног отимања а давања у виду мрвица. Констатујемо да је договор са овом влашћу немогућа мисија. Са њима се морамо обрачунати на други начин јер они не желе да сарађују, не желе да икоме помогну сем самима себи и такозваним инвеститорима, за које обезбеђују државно пољопривредно земљиште на дуги временски период. Овде смо да кажемо Вучићу, телевизори су нам у квару, не могу нас убедити у нешто што није истина, колико год покушавао да нам објасни да нам је садашњост и будућност бајна – рекао је окупљенима Славко Вуков.

Он је упитао где је новац од пореза на пољопривредно земљиште, где је новац од закупа пољопривредног земљишта и како се троши, јер пољопривредници не виде ништа од тога.

Новинар Милојко Пантић поновио је да му је мука од председника који излеће из свих телевизора.

-Не постоји град у Србији који је српском спорту подарио више олимпијских радости од Зрењанина, ипак питам где су олимпијци и зашто ћуте твоји олимпијски богови, Зрењанине ? Зар не виде да накарадна власт полако гаси вечни олимпијски пламен овог града – рекао је, између осталог, Милојко Пантић.

Он је рекао да Србијом влада Александар Вучић, човек који је надмашио свог идола Милошевића тако што је избрисао разлику између политике и чистог криминала.

-Тако влада Александар Вучић. Приватизовао је све службе државне и јавне безбедности а уз помоћ таблоидних медија, са чијих страница не силази ни кад спава, толико се осилио да мисли да има моћ да потроши све време државе Србије, као да после њега неће бити живота. Е, па, заиграо си се Вучићу. Тој и таквој крађи животног времена супротстављају се грађани на мирним протестима и кажу “Доста!” теби који је свима нама, сем животног времена, украо и целу државу – рекао је Пантић.

Више стотина Зрењанинаца након окупљања пред Робном кућом у центру града прошетало је у дугачкој колони до насеља Багљаш а потом се протестна шетња наставила до гардске куће. Као и на свим досадашњим протестима, учествовали су радници Поште Србије у великој колони и са својим транспарентима и униформама.

Протест у Неготину

Око 250 грађана вечарас се окупило у Неготину на протесту “Један од пет милиона”, који је одржан пред спомеником Ђорђу Станојевићу, након чега је одржана протестна шетња до градске фонтане и назад уз поруке “Хоћемо поштене изборе, правну државу, и институције у служби народа”.

Окупљенима се на другом протесту у овом граду обратила економиста у пензији Љиљана Рајић, која је поновила захтеве, а односе се на слободно и објективно информисање на телевизијама чији се пројекти највишим износима суфинансирају из општинског буџета и престанак партијског запошљавања. Од локалне власти тражи се и враћање цене грејања које су биле у октобру 2018. године, као и решавање проблема паса луталица. Протестна шетња се зауставила на пет минута испред општине, где су окупљени узвикивали „лопови“, „одлазите“ и оставке“. Захтеви су остављени у кутији крај општинске зграде. Од опозиције је затражено и да не присуствују седницама локалног парламента док се не испуне ови захтеви. У Тимочкој Крајини се протести одржавају још и у Бору, Зајечару, Мајданпеку, Сокобањи и Књажевцу. Пројекте у Неготину покренули су Славољуб и Владимир Живковић, иначе нестраначке личности.

Трстеник: Потписвање споразума са народом

Шести по реду протест „1 од 5 милиона“ одржан је вечерас у Трстенику уз звуке пиштаљки и пароле „Стоп диктатури“, „Абдицирај“ и „Свирамо за крај“. Трстеник је други по реду град у коме су учесници протеста потписивали „Споразум са народом“, документ који су припремиле опозиционе партије и организације на позив грађана. Пре протестне шетње Трстеничанима су се обратили драматург Синиша Ковачевић и историчар Чедомир Антић. Антић је поручио да су шетње градовима Србије борба за повратак истине и демократије.

- Ми нисмо овде да оборимо власт, већ да вратимо истину! Имамо посла са човеком који нам је украо истину, а сад хоће и демократију - рекао је Антић подсећајући на неиспуњена обећања Александра Вучића и статистику по којој су од 40 његових изјава само 4 истините и указао на последице владавине овог режима на Трстеник.

- Угасили су Прву Петолетку са 17 000 школованих и успешних људи и заменили их за 700 мотача каблова. Заменили су фирму са ресурсима за фирму у којој 500 евра платите радно место да бисте добили 200 евра плату - рекао је Антић и поручио „Одбранићемо истину!”

Синиша Ковачевић је позвао присутне да потпишу Споразум са народом.

- Нема потребе да вас кришом сликају. Потпишите се именом и презименом нека сви знају ко се борио за слободу и ко је одлучио да страху каже не!“ и додао да грађани Србије не желе да живе у земљи у којој је „министар војске дезертер, министар културе непознат чак и најужој фамилији, у којој је премијер фикус, а бивши председник не жели да напусти резиденцију, у којој су покуповали дипломе, али не и знање.

Протестна шетња отпочела је окупљањем испред Општине Трстеник, а завршена је испред Радио Телевизије Трстеник која до данас није одговорила на захтеве протестаната. На протесту је поновљен и захтев за оставком локалне власти.

Протест у Књажевцу

У Књажевцу је одржан други грађански протест. Сергеј Трифуновић након протеста посетио је породицу Станике Глигоријевић. Своје обраћање започео је питањем зашто је председник Србије заборавио да упути саучешће породици Станике Глигоријевић, а у току обраћања изнео је и питање о истинитости тврдњи да је председник Књажевца ухапшен са 140 грама кокаина.

На првом протестном окупљању које је одржано у Књажевцу прошле недеље организатори су истакли захтев да буду процесуирана лица одговорне за смрт Станике Глигоријевић. Поред њега на скупу су говорили и проф. др Татјана Пауновић и Селена Ристић Витомировић.

Татјана Пауновић осврнула се на потешкоће са којима се мале средине суочавају у организацији протеста. Селена Ристић Витомировић истакла је да је Зајечар уз Књажевац, као и да је неопходно да што пре буде усвојен Алексин закон.

Књажевчани су се окупили вечерас на Тргу ослобођења код Спомен парка по други пут. Након обраћања говорника учесници скупа прошетали су улицама Књажевца.

Влада Северне Македоније: Са Србијом учвршћујемо пријатељске односе. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Обреновац вечерас

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА