Најновије

НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА СРПСКА И КОСМЕТ У СРБИЈИ: Шта значи појам ''Западна Србија''?

Политиколог Ненад Кецмановић изјавио је да је порука предлога имена "Западна Србија" за Републику Српску вишеслојна и да може значити да Срби истовремено "не дају Косово и Метохију и хоће Српску као независну државу".

Република Српска (Фото: Јутјуб)

Кецмановић је, анализирајући вишеслојност предлога имена, истакао да би ово тумачење можда био и најадекватнији одговор на двоструке стандарде Запада на које српски народ већ деценијама узалуд упозорава свет, апелујући на доследност, право, здрав разум.

- Уместо полемике, треба прихватити њихову "логику" и инсистирати истовремено на оба захтева, јер на основу два принципа који се признају у међународним правним односима имамо право на обоје - навео је Кецмановић у ауторском тексту за Политику.

Он је прецизирао да Срби на Косову и Метохији имају уставноправни и историјски аргумент, а у Републици Српској територијално-етнички и међународноправни.

- Дакле, не Косово и Метохија ван Србије и не Република Српска у БиХ него Косово и Метохија у Србији и Република Српска ван БиХ - поручио је Кецмановић.

Он је навео да је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик назив "Западна Србија" лансирао уместо Република Српска као одговор на бошњачку претњу апелацијом пред Уставним судом БиХ да Српска промени име и нагласио да би колегијум са троје страних судија и два из нације предлагача, као и увек до сада, лако прегласао српске и хрватске.

- Западна Србија, како год је схватили, једна је од њих (алтернатива) бар као упозорење зловољним комшијама. "Западна Србија" да Српска не би постала "Северноисточно Босанска" - навео је Кецмановић.

Он је оценио да је Додикова реакција "ако вам се не свиђа Република Српска добићете Западну Србију" само наставак његових јавних молби председнику Србије Александру Вучићу да у разговорима у Бриселу и Вашингтону помене и Републику Српску.

- Порука је вишесмислена. Може да значи размену Косова и Метохије за Републику Српску, што у матици изазива бурно реаговање, па то више и не помиње. Може, такође да буде схваћено и као ојачавање Вучићеве аргументације да не да Косово и Метохију јер, помињући Српску, подсећа "међународну заједницу" да, отме ли јужну покрајину, мора да пусти и "мањи ентитет" да оде из БиХ - рекао је Кецмановић.

Он је навео да то може да буде протумачено и као удруживања два српска захтева: "Не дамо Косово и Метохију и хоћемо Републику Српску као независну државу".

- "Западна Србија" не мора значити уједињење са "матицом", него стварање друге српске државе, као што Албанци, уз подршку САД и ЕУ, стварају другу националну државу - навео је Кецмановић.

Кецмановић је истакао да политичко вођство Српске мора да води рачуна и о спољним и унутрашњим претањама, али пошто из Сарајева негирају чак и дан рођења и име Републике Српске, ваља се борити не само за враћање отетих изворних дејтонских надлежности него и гласно размишљати о алтернативама, каква је промена имена.

Да ли за то време власт у Београду помаже у прављењу Велике Албаније, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Песма о Републици Српској

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА