Најновије

СТИЖУ РАКЕТЕ 9М120 АТАКА: Србија ће добити нове хеликоптере Ми-35М са најјачим пакетом опреме (ВИДЕО)

Први човек Министарства одбране који је задужен за набавке наоружања и војне опреме др Ненад Милорадовић, рекао је да се набавка хеликоптера Ми-35М за потребе Војске Србије одвија у оквиру планиране динамике.

Ми-35М (Фот: РИА Новости)

Он је на Међународном војном сајму наоружања у војне технике IDEX 2019 изјавио, да се ових хеликоптери налазе у фази изградње, те да ће Србија од својих руских партнера набавити потпуно нове борбене летелице, са комплетним пакетом опреме и наоружања која иде уз њих.

Србија ће ускоро у Русију послати и групу пилота који ће морати да прођу обуку у управљању новим летелицама, која је сама по себи изузетно захтевна. Крајњи рок за реализацију целог посла је средина следеће године.

Један од најбољих борбених хеликоптера на свету

Иако визуелно и нема неке претеране разлике у односу на свог претходника  35-ица представља потпуно нову машину са унапређеним борбеним карактеристикама. Карактерише га савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, а наравно и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

У Ираку се овај хеликоптер показао у најбољем светлу. Поред традиционалне способности да издржи и најтежу могућу ватру са земље, нови хеликоптер је захваљујући значајном унапређењу нападно-навигационог система демонстрирао и високу ефикасност приликом напада на огроман број тачкастих циљева у сложеним метео-условима, дан/ноћ.

Спарени топови ГШ-23Л у калибру 23мм снабдевени су борбеним комплетом од 450 граната.  Хеликоптер је способан да носи навођене противтенковске ракете „Штурм“ или „Атака“, као и невођена ракетна зрна С-8 и С-13. Хеликоптером управљају два члана посаде. Његова максимална брзина је око 300 км/ч, а тежина може да достигне 11,500 кг.

Шта представљају ракете 9М120 “Атака”?

За борбу против далеко захтевнијих борбених циљева, као што је нешто тежа оклопна техника непријатеља, укључујући и савремене основне борбене тенкове типа Абрамс, Леопард, Меркава и сл. Ми-35М је наоружан против-тенковским ракетама „Атака“ .

Конфигурација наоружања зависи од самог задатка, од којих је најчешћа она са 16 навођених ракета „Атака“ (2х8 на спољним носачима) и два блока „саћастих“ лансера Б- 8В20А на унутрашњим носачима, са укупно 40 невођених ракетних зрна С-8. 

Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету. Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, „Фагот“ око 183-207 м/сек., BGM-71 TOW око 275 м/сек. AGM-114 Hellfire 440 м/сек.

Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди.

Развијена су два типа ове ракете, са тандем-кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Ова последња је изузетно ефикасна против живе силе непријатеља, која дејствује из армирано-бетонских објеката. Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6000 м. На тој даљини њена тендем-кумулативна бојева глава може да пробије сваки савремени тенк, заштићен динамичком заштитом.

Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који достиже 10000 м, а повећана је и њена пробојност која износи 1000 мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите.

А како ће српски митраљези бити инсталирани на Ербасове хеликоптере, погледајте ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА