Најновије

КОЛИКО ПРИХОДА У СРБИЈИ ИДЕ СТРАНЦИМА? Ево статистике

У Србији се три одсто компанија налази у већинском власништву странаца, оне стварају сваки пети динар додатне вредности, док у српском извозу учествују са више од 50 процената, подаци су Привредне коморе Србије, а на тржишту малопродаје странци држе скоро половину прихода.

Евро и динар (Фото: Pixabay)

Директор сектора за аналитику и услуге ПКС Бојан Станић објашњава за Танјуг да су стране компаније најзаступљеније у банкарском сектору Србије, у ауто индустрији и производњи ауто делова, као и да расте њихово у учешће у сектору рударству.

На тржишту малопродаје у Србији стране компаније са мање од 50 посто прихода, ипак заузимају више од 55 одсто укупних површина свих продавница у нашој земљи.

Тржиште малопродаје у Србији последњих година бележи раст прихода показују подаци, а доминантни су домаћи трговци и мале радње где постоји простор за модернизацију али и боље услове за рад запослених у мањим трговинама.

Доминатни играчи су и даље "Делез" и словеначка компанија у власништву хрватског "Агрокора" у реструктурирању - "Меркатор".

Секретар удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић оцењује да је "Меркатор" важна платформа за пласирање домаћих производа, не само у Србији већ и у региону, и наводи да је с 21 хиљадом српских производа на полицама, овај ланац "де факто" српски.

Оцењује да се не може говорити о кризи на српском тржишту због кризе "Агрокора", јер се, каже, ситуација с том компанијом стабилизовала.

Може се, додаје, рећи да је реч о развоју, јер и менадзмент "Меркатора" из Љубљане размишља у овом правцу.

Малиновић сматра да је мање важно ко ће на крају бити власник овог трговачког ланца и додаје да се "са сигурношћу зна да постоји интересовање озбиљних играча у малопродаји за српски део компаније али и за компанију у целини".

За српску привреду је важно да јача присуство својих производа на полицама и домаћих и страних трговачких ланаца, каже он, јер је, подсећа, то услов за бољу продају српских произода на страним тржиштима.

Пола страних директних инвестиција на западном Балкану стигне у Србију, од тога 70 одсто долази из ЕУ, а у последње време бележи се јачи прилив страних директних инвестиција из Кине и Уједињених Арапских Емирата.

Зашто Аустрија шаље затворенике у Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА