Најновије

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ОТКРИВА: Трећина Срба на Косову разуме албански, сваки други Албанац српски, али то није све...

Срби на Косову готово не говоре албански језик. По сопственој оцени, албански говори пет одсто, делимично разуме 31 одсто, а не говори 64 одсто испитаних, показује истраживање јавног мњења које је спровео Центар за социјалне иницијативе уз подршку Међународне организације за миграције (ИОМ) и Амбасаде Велике Британије у Приштини.

Српско Косово и Албанци (Фото: Јутјуб/ИН4С)

С друге стране, резултати овог истраживања показују да Албанци у већем проценту говоре српски – 18 одсто говори, 49 одсто делимично разуме, а 31 одсто не говори.

Како се наводи, уочљив је тренд погоршања стања код младих и то посебно код младих Албанаца од којих је 96 одсто одговорило да не говори, а само четири одсто да делимично разуме српски језик. Албански би волело да зна 71,3 одсто Срба, што је тренд који се код младих смањује (62 одсто). Српски би волело да зна 73 одсто Албанаца, али само 27 младих Албанаца.

Да има прилику да често говори албански језик, одговорило је 46 одсто Срба, док прилику да често говоре српски има 36 одсто Албанаца. Контакте са другом заједницом нема 39 одсто Албанаца и 31 одсто Срба, а чак 41 одсто испитаних међу српским становништвом изјавило је да нема ниједног пријатеља или познаника који говори албански језик.

Истраживање указује да Срби и Албанци разговоре воде на српском језику у 82 одсто случајева, на енглеском девет одсто, на албанском седам одсто или изузетно на неком другом језику, што је пример у два одсто комуникације.

На питање “Да ли сте за увођење албанског језика као изборног предмета у школама?” 34 одсто испитаних Срба има позитиван или условно позитиван одговор – “да” или “да, али још није време”. Са увођењем српског језика као изборног предмета, с друге стране, слаже се 44 одсто Албанаца. Истраживање јавног мњења “Комуникација међу припадницима српске и албанске заједнице на Косову – питање језика” вршено је током септембра и октобра на Косову међу грађанима и грађанкама српске и албанске националности старијим од 16 година, на репрезентативном узорку од 418 грађана.

Иса Мустафа открио чега се то Албанци највише плаше. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко су Албанци и одакле они на Балкану?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА