Најновије

РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО! Сукоби на граници Венецуеле са Колумбијом све жешћи и крвавији! (ВИДЕО)

Камион са хуманитарном помоћи ушао је данас у Венецуелу из Бразила, рекао је новинарима опозициони посланик Мигел Пизаро у Каракасу, међутим, припадници венецуеланске опозиције сукобили су се са полицијом на неколико локација уз границу са Колумбијом, јавља РТ.

Сукоби на граници Венецуеле са Колумбијом (Фото: Јутјуб)

Сукоби су тињали током читавог дана, а почели су када су окупљене присталице опозиције гађале полицајце камењем и стакленим флашама, тражећи да оружане снаге Венецуеле омогуће хуманитарном конвоју да уђе у земљу.

У међувремену, конвој је напустио складиша у Колумбији и кренуо ка оближњем граничном прелазу, упркос инсистирању председника Венецуеле Николаса Мадура да им неће бити дозвољено да уђу у земљу. Три припадника националне гарде Венецуеле напустили су данас своје положаје и дезертирали, саопштила је колумбијска агенција за миграције уочи планиране акције коју предводи опозиција са циљем допремања помоћи у економски опустошену земљу.

Присталице опозиције у Венецуели окупљају се и на војном аеродрому у региону Каракаса, јавља ТАС С. Како наводи дописник руске агенције са лица места, окупило се десетине хиљада људи, а не мање од 50.000 демонстраната. Присталице опозиције се премештају са трга Алтамира на аеродром. Опозиционе присталице узвикују погрдне повике на рачун владе и истовремено позивају војску да промени страну. Ситуација је мирна, није било сукоба, додаје ТАС С. Војска Венецуеле, према инструкцијама председника Николаса Мадура, добила је наређење од команде да распореди снаге на граници са Колумбијом и да недозволи улазак америчких камиона у земљу,наводи се на налогу команде на Твитеру.

Агенција Ројтерс је јавила, позивајући се на очевице, да је камион ипак ушао на територију Венецуеле, али да још није прошао царински пункт. Вођа венецуеланске опозиције којег као легитимног лидера признаје већин западних земаља, Хуан Гваидо, позвао је венецуеланске војнике распоређене на граници да дозволе конвоју да уђе. Колумбијски председник Иван Дуке који се налазио поред Гваида казао је да ће Мадуро бити одговоран за било какво насиље.

Венецуелански званичници наредили су распоређивање војске у близини границе са Колумбијом, саопштила је раније данас Стратешка оперативна команда Боливарских националних оружаних снага.

- Следећи инструкције нашег врховног команданта Николаса Мадура, командант Стратешке оперативне команде оружаних снага Ремиђо Себаљос наредио је размештање војске на граници између Колумбије и Венецуеле како би гарантовао мир и безбедност грађана након затварања границе - наводи се у саопштењу на Твитеру, пренела је агенција Тас с.

Потпредседник Родригес поручио је на Твитеру да су привремено затворена три гранична прелаза у држави Такира, због "озбиљних и нелегалних претњи" по мир и суверенитет Венецуеле које долазе од владе Колумбије.

Присталице лидера опозиције Венецуеле Хуана Гваида су планирали да унесу више тона хуманитарне помоћи и медицинских залиха преко сада затворених граничних прелаза, а које је послала администрација америчког председника Доналда Трампа.

Гадафијеве милијарде и даље су у западним банкама. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је крив због осиромашења Венецуеле, незапослености и колапса њене економије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА