Најновије

ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР ЦИА ОТКРИВА ДЕТАЉE: Северна Кореја је за уништавање нуклеарки тражила укидање санкција али и овај услов везан зa...

За САД почетак на путу ка денуклеаризацији Северне Кореје јесте потпуна обустава севернокорејских тестова нуклеарног оружја и балистичких ракета, изјавио је доскорашњи високи званичник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) за корејско питање Ендру Ким.

Џонг Ун и Трамп (Фото: Јутјуб)

Уочи најављеног новог сусрета председника две земље Доналда Трампа и Кима Џонг-уна крајем овог месеца у Вијетнаму, Ким, који је до пензионисања у децембру био шеф Цијиног одељења за Кореју, изнео је у петак на предавању на Универзитету Станфорд план за постизање циља САД о коначној, потпуно верификованој денуклеаризацији Северне Кореје (ФФВД). 

Како преноси агенција Јонхап, он је рекао да је следећи корак инспекција међународних стручњака севернокорејских нуклеарних и ракетних постројења. 

"Пјонгјанг мора да саопшти где се налазе постројења, да у одређеном року потпуно уништи системе за лансирање нуклеарног оружја, као и да преда свеобухватне податке о свом нуклеарном, ракетном, хемијском и биолошком програму", рекао је Ким, који је био кључни амерички преговарач у припремама првог самита Трамп-Ким.

Он је додао да је последњи корак да се Северне Кореја споразуму о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) из кога је иступила 2003. године, што би омогућило потпуну потврду и верификацију поштовања договорених одредби. 

У замену за потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва, Трамп је на самиту у јуну прошле године обећао безбедносне граранције и изградњу нових односа између две земље. 

С друге стране, Северна Кореја тражи укидање свих санкција УН, као и наставак реализације међукорејских пројеката. 

Пјонгјанг такође тражи и званично окончање Корејског рата (1950-53).

Прочитајте ОВДЕ шта ће урадити Русија у случају агресије САД против Венецуеле!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА