Најновије

СРПСКИ РОД И ХРВАТСКА ДОМОВИНА: Шта је све градоначелник Загреба рекао у Београду

Београђани су некако лежернији, утисак је који је градоначелник Загреба, у шестом по реду мандату, Милан Бандић стекао приликом недавне посете Београду.

Милан Бандић (Фото: Јутјуб)

На питање, наиме, шта му се свиђа у Београду, чега у Загребу нема, одговара да два града имају пуно додирних тачака, али да је једне ствари у српској престоници више него у његовом граду - лежерности.

"У Загребу се убрзаније живи, мање је времена, а Београђани су лежернији", рекао је први човек града Загреба у разговору за Танјуг, током кратког боравка у Београду, где је присуствовао промоцији специјалног издања часописа Hello посвећеног хрватској престоници.

У Београду види позитивне промене, чини му се да је град чистији и уреднији и, истиче, види више људи са осмесима на лицу.

"Значи да бољи дани и за Београд и за Србију долазе, на оптимизму људи се то види. Сретан сам кад у било којем кутку бивше земље, а садашњих суверених држава и република, видим оптимизам на лицу обичног човека. То препознајем на Београђанима", каже Бандић.

Бандић је, како каже, током кратке посете Београду разговарао и са градоначелником Београда Зораном Радојичићем о сарадњи два града, пре свега у култури и спорту, као и о обезбеђивању просторија за Хрватско национално веће.

"Договарали смо се о крову над главом за Хрватско национално вијеће, негде у центру. Не мора бити Кнез Михаилова, али нека буде негде билизу, као Гајева улица у Загребу, која је сто метара од Трга Бана Јелачића, а где је Српско национално вијеће. Имам обећање градоначелника да ћемо то решити и заједно отворити просторије, јер треба да имају мјесто где могу попити кавицу и поразговарати уз чашицу пића", уз осмех каже Бандић. 

Први човек Загреба каже да се, откад је на тој функцији, никада није десило да дође у Београд, а да не поразговара са актуелним београдским градоначелником...

"Увек сам стигао да се видим, да стиснемо руку, да попричамо о будућности српске мањине у Загребу и хрватске у Београду и Србији. То је моја одговорност и док сам градоначелник Загреба, држаћу се те одговорности", каже Бандић.

Бандић истовремено позива грађане Србије да о Хрватској и Хрватима не суде на основу, како истиче, појединачних инцидената и каже да је са колегама из Београда увек имао добру сарадњу и да би волео да такав однос негују и премијери и председници две државе.

"Моја порука је да неутрализирамо и превенирамо инциденте, маргинализирамо маргиналне скупине, а ми, који смо тиха и одговорна већина, да радимо на том трагу без остатка и да пазимо на сваку јавно изговорену ријеч, јер ријечи понекад убијају јаче од метка", каже Бандић.

Одговорни појединци у јавном животу, који имају политичку тежину и ауторитет и којима људи верују, додаје, морају тако да се понашају на сваком кораку.

"Порука мојим Хрватима у Србији и мојим Србима у Хрватској је да се држе речи Николе Тесле, једног од највећих генијалаца у свету - да се Срби у Хрватској поносе српским родом, а хрватском домовином, а Хрвати у Србији хрватским родом и српском домовином. Ако тако истински живимо, онда ће сви наши проблеми из прошлости и садашњости бити превазиђени, победићемо их и говорићемо више о будућности", поручује градоначелник Загреба.

Истиче да два народа, Срби и Хрвати, који никада нису имали исти став према прошлости и садашњости, а неће га имати ни у будућности, ипак морају да нађу минимум заједничких тачака које их вежу, а то је, пре свега, бољитак грађана Србије и Хрватске.

Да ли Срби треба а се баве другима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бандић: Волим ја Београд

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА