Најновије

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Срби не треба да се баве другима, имају превише посла сами са собом

Његово преосвештенство епископ дизелдорфски и немачки Григорије рекао је да регион захтева пре свега мир и стабилност, али да се и у миру не сме постићи неправедно решење које ће генерисати нови рат.

Владика Григорије (Фото: Јутјуб)

Владика Григорије је прецизирао да мир подразумева толеранцију, демократију и примењивање закона.

Он је за "Еуроблиц" рекао да БиХ, као и читав регион који је још изван ЕУ, мора да постигне и достигне најбоље европске вредности, а да ли ће или неће ући у ЕУ након постизања тих вредноти биће мање битно.

- За нас би погубније било да уђемо у ЕУ, а да останемо у својим патолошким мржњама и нерегуларностима сваке врсте, у освајању моћи по сваку цену, у ниподашатавању другога - рекао је владика Григорије.

Епископ Григорије каже да Срби не треба да се баве другима, "јер и тако имају превише посла сами са собом" и да, осим божијих закона, треба поштовати и људска правила и законе у правом смислу те речи, што је Србима као народу потребно да би напредовали, не угрожавајући при томе никог другог.

- Људи ће јако тешко доћи до тако дубоке самосвести и сами од себе престати да се боре за власт и моћ. Зато за почетак предлажем да се поштују правила, и то она која су већ потврђена као добра - рекао је епископ Григорије.

Говорећи о Косову и Метохији, владика Григорије је рекао да тај простор не припада само Србима, већ и Албанцима и да је основно питање заправо зашто Албанци неће да живе са Србима.

- Ако кажемо да је то наш простор, али не и албански, онда тиме поручујемо да не желимо те људе на нашој територији и да нећемо да живимо с њима и онда ту, по природи ствари, долази до конфликта. Али ако кажемо да је то и наш и њихов простор, онда је ситуација битно другачија - додао је Григорије.

Владика Григорије каже да "нема ни зрно вере" да би разграничење, које се помиње као једно од решења косметског питања, било коме донело добро.

Одговарајући на питање о судбини српског народа који је подељен вештачким и прилично зацементираним границама, владика Григорије је рекао да не постоји земаљска граница која може да подели људе.

- Стога мислим да су границе колико год су у појединим ситуацијама потребне, толико и опасне. Не смемо сметнути са ума да укидањем граница суштински нико неће изгубити свој идентитет, као што га нико неће ни задобити постављањем граница - рекао је владика Григорије.

Он каже да, за разлику од овдашњих простора који се великом брзином празне и расељавају, у Немачкој и у остатку Европе постоји супротан процес - простор се насељава људима, а при томе није само реч о настојању да се постигне што већи економски напредак, већ и о свести о значају култивације тих простора.

Владика Григрије је указао да би свако друштво и власт требало да раде на постизању узајамног поверења, а не на усрдном ширењу подозрења.

- Овде се, нажалост, лако уочава да је друштво поларизовано и да најмање 50 одсто људи нема поверења у капетана, у своје другове, комшије и зато је дефетизам логична последица тог неповерења - рекао је владика Григорије.

Како ће Немац доказати злочине НАТО пакта против Србије, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Устоличење и беседа владике Григорија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА