Најновије

ЗА ЕФЕКТНО РАЗАРАЊЕ АЕРОДРОМА: Руси употребили ваздухопловне бомбе БетАБ-500 (ВИДЕО)

БетАБ-500ШП са својом масом од 500кг је пре свега намењена за рушење аеродромске инфраструктуре. Њена експлозија је у стању да у потпуности уништи контролни торањ и друге објекте на аеродрому, разори бетонску инфраструктуру за стајанње ваздухоплова, укључујући ту и саму исту.

Оде аеродром (Фото: Јутјуб)

На видео материјалу је приказано дејство ваздухопловних бомби БетАБ-500 (на почетку видео снимка се налази варијанта бомбе са ракетним додатком за убрзавање БетАБ-500ШП). Ове бомбе се употребљавају са мале висине (група јуриших авиона у налету). После њеног одбацивања из специјалног спремника који се налази на бомби, отвара се падобран. Он има задатак да успори њен пад, где се на тај начин обезбеђује време за излазак авиона из радијуса њеног дејства. Осим тога, на овај начин се стабилизује кретање бомбе тако што се формира идеалан угао пада, који искључује могућност недовољно чврстог контакта са метом, тачније избегава се ефекат рикошета.

Чим се стабилизује лет бомбе у односу на њен циљ, долази до одбацивања падобрана. Готово истовремено се активира ракетни додатак који додатно убрзава саму бомбу. Овај ракетни додатак обезбеђује бомби, која у себи има бојеву главу која је напуњена са 77 килограма компресованог високобризантног експлозива, да пробије армирано-бетонску структуру дебљине 1500 мм.

Експлозија ове бомбе је у стању да у потпуности уништи око 50 м² полетно-слетне стазе. Упаљач се може подесити тако да одмах експлодира приликом контакта бомбе са тлом, или са одлагањем експлозије. Ово друго је посебно употребљиво приликом продирања бомбе кроз структуру гађаног циља/објекта, ради максималног искориштења разорног потенцијала експлозије.

Овај тип бомбе се може употребити и против оклопне технике. БетАБ-500 може да пробије хомогену челичну плочу дебљине пола метра, што је више него довољно за практично све савремене тенкове који се налазе у оперативној употреби. То је посебно наглашено из разлога што оваква бомба напада горњу пројекцију тенка где је оклоп најтањи.

Који су циљеви руских ракета у САД у случају рата, погледајте ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА