Најновије

АМЕРИЧКА ОКУПАЦИОНА ЗОНА ПУЦА ПО ШАВОВИМА: Народ устаје против коалиције (ВИДЕО)

На реци Еуфрат народ масовно прелази из зоне коју контролишу проамеричке Сиријске демократске снаге на територију коју контрочише Сиријска арапска армија.

САА (Фото: РИА Новости)

Ослобођењем насеља на источној обали Еуфрата све чешће се поставља питање кретања локалног становништва у оба правца.

Данас, становници подручја лоцираних на источној обали Еуфрата имају велики потребу за путовањем до рођака или ради посете медицинских установа и куповине намирница.

На територији под контролом сиријске владе ситуација је много боља. Крајем лета прошле године отворен је велики прелаз између насеља Салхијак Деир и Џазира.

То је највећи прелаз у смислу броја људи, аутомобила и терета који се креће с једне стране на другу. Ослобођењем насеља на левој обали Еуфрата од Исламске државе, планирано је отварање још неколико прелаза, како би се изградиле нове скеле и мостови преко реке.

Али почетком фебруара 2019. године, једнострано, без јасних објашњења, руководство “Сиријских демократских снага” (арапско-курдска коалиција - прим. ред.) затворило је прелазак на Салхијак Деир и забранило изградњу привременог прелаза преко Еуфрата, који је претходно био координиран са сиријском страном у подручју насеља Салихија

Терористи дезертирају, а народ устаје против америчке власти

Један од разлога за то је било незадовољство локалним присуством и контролом SDF-а и коалиције, као и почетно напуштање арапских милитаната из SDF-а, који су почели да прелазе на страну коју контролише влада.

Постоји још једно објашњење за такве акције SDF-а и коалиције. Пре недељу дана, становници нaсеља Тајана су категорички одбили да признају присуство и контролу SDF-а. Покушај притиска Курда и коалиције није успeо. Данас су се становници овог града самостално организовали и почели да управљају њиме.

Мало касније, слично се догодило у насељима Дибах и Хаваеџ. У овим местима дошло је до сукоба између бораца SDF-а и локалних становника. Уопштено говорећи, незадовољство њиховим присуством и начином на који они владају расте широм Деир Ез Зора, који је под контролом Курда и коалиције.

Руководство SDF-а већ трећу седмицу обећава да ће отворити прелаз, али када ће се то догодитим још није познато.

Да ли повратници из Сирије прете Балкану, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чишћење Хомса и Деир Ез Зора

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА