Најновије

НЕМА ШАЛЕ! НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ВРАТА ПАКЛА?! Пронађени мистериозни вештичји трагови! (ВИДЕО)

Пролаз за пакао је изгледа пронађен и он се налази у Енглеској, у округу Нотингам. У праисторијској пећини Кресвел крегс пронађено је на стотине заштитних "трагова које су направиле вештице". Доскоро су стручњаци мислили да су те шкработине у пећини најобичнији графити, а заправо су, додаје се, дело мештана који су веровали да се у тој пећини налази пролаз у подземни свет. 

Пећина Кресвел крагс у Енглеској (Фото: Јутјуб)

Те "шкработине" су, објашњавају научници, очигледан покушај да се ђаволи, вештице и други зли станари подземног света спрече да дођу у свет живих, преноси Индепендент. 

- Те ознаке су или служиле да задрже нешто унутра или напољу - рекао је Пол Бејкер, директор музеја Кресвел крагс. 

- Мислим да је у неком периоду ова рупа била окривљена или повезана са низом догађаја, попут разних болести или пропадања усева, до тачке у којој су се надали да ће их ознаке заштитити – додао је Бејкер. 

Овакви риитуални симболи нису неуобичајени у Британији. Већина их је пронађена на улазима, укључујући и прагове, прозоре у црквама. Чак 57 их је нађено у пећини у Сомерсету. 

- Очигледно је да су сматрали да је све што је унутра било толико моћно да су морали да се враћају и пишу још ознака - рекао је Бејкер за Дејли телеграф.

Међу многим ознакама могу да се разазнају два укрштена слова "В". Како објашњавају научници, то значи "невиност девица", молитву Марији за помоћ од злих духова. 

Када су и други стручњаци дошли до ове пећине како би анализирали симболе, пронашли су још стотине ознака на зидовима, плафонима и пукотинама, укључујући дијагоналне линије, кутије и лавиринте за које се веровало да су способне да ухвате демоне. 

- Било је то као нешто из филма “Исијавање” - рекао је Бејкер.

Иако је нејасно од када сви натписи потичу, сматра се да датирају од 14. до 18. века. 

- Људи су можда мислили да је велика рупа нека врста врата у подземни свет чак и демонског затвора, али су свакако били забринути због тога шта би могло одатле да изађе - рекао је Џон Чарлсворт, туристички водич. Каже и да се по њима може видети шта је плашило људе који су у то време живели. 

- Ове ознаке су врста народне магије, а рупа у земљи можда је представљала неку врсту Пандорине кутије. Трагови вештица су видљиви и данас, а бити присутан у време њиховог откривања је заиста значајно за мене и нешто што никад нећу заборавити - додао је Чарлсворт.

Упознајте ОВДЕ Теслино најопасније оружје.

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мистериозна пећина Кресвел крагс

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА