Најновије

ШВЕРЦ, ПРОСТИТУЦИЈА... Ево од чега се богате Тачијева и Харадинајева деца! Најстрашније са њиховим "бизнисом" тиче се српске деце

Ако не оду у затвор, приштинским политичарима смеши се врло угодна пензија, с обзиром на послове у које су они и њихове породице укључени годинама уназад.

Тачи и Харадинај (Фото: Правда)

Шверц оружја, дроге, наводно и трговина белим робљем део су “пословне палете” у коју су укључени албански политичари са КиМ. Међутим, осим нелегалних и врло исплативих, неки од њих су и у легалним водама, па се баве пословима у вези са грађевином, телекомуникацијама, рудама...

И легалне и нелегалне активности на Косову, медији су и раније и данас повезивали са тренутно двојицом најистакнутијих косовских представника, Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем, али и са њиховим члановима породице.

То се можда и највише односи на Рамуша Харадинаја и његовог брата Даута, који су одувек сарађивали, најпре кроз борбу Ослободилачке војске Косова (ОВК), одакле су највероватније видели и простор за зараду.

Тако су се, према писању медија, окренули шверцу оружја из Албаније, које је наводно завршавало и у рукама исламских терориста, а није им страна ни трговина дрогом, и тако скоро две деценије.

Даут Харадинај, Рамушев брат, је својевремено у Косовском заштитном корпусу био задужен за одржавање контаката са терористима. Причало се и да је група терориста која је 2015. упала у Куманово (Македонија) имала логистичку подршку Харадинајевог клана.

Раније се писало да део новца који Харадинајеви под вођством Даута зарађују од шверца оружја, који се обавља и у Србији, као и да улажу у изградњу некретнина по Војводини, тачније по предграђу Новог Сада, Старој Пазови и још неким војвођанским местима. У томе, наводо, имају партнера, једног грађевинског предузимача.

Осим тога, браћа Харадинај су, како се спекулише, предводници великог криминалног клана чија је делатност усмерена и на трговину дрогом, акцизном робом, краденим возилима.

- Кријумчарена роба се дистрибуира у Македонију, југ Србије, Рашку област, као и у Црну Гору, коришћењем путног правца Пећ-Кула-Рожаје - пронео се раније  извештај БИА. Према истом документу, клан Харадинај ослања се на породицу Екрема Луке.

Породица Кељменди, коју предводи Насер, у блиској је вези са Харадинајима и “контролише шверц дроге и нафте, трговину људима, као и прање новца на подручју Пећи”. Такође, Харадинаји су повезани са кланом Бабаљија који делује на подручју Ђаковице и “бави се кријумчарењем бензина из Албаније, и илегалном трговином наркотицима”.

“У игри” је и трећи Харадинајев брат Насим, који је ветеран ОВК, и који је пре извесног времена шокирао јавност рекавши у једној ТВ емисији да је убијао српске војнике када год је имао прилку, али и да му је жао што то није чинио више. Почетком прошле године десила се још једна ситуација за коју се спекулисало да има везе управо са Харадинајевим политичким деловањем. Наиме, у шведском граду Хелсингбургу догодила се експлозија у којој је повређена његова ћерка Ариана Харадинај, која се у овој земљи школује за медицинску сестру. Експлозија се десила у стану у коме она живи, а Насим Харадинај је рекао да не жели да спекулишем о мотивима напада.

Да су Харадинаји и данас, али и раније били веома активни, сведочи ти то што је Специјално тужилаштво у Хагу ове године позвало на давање изјаве Лаха Брахимаја, некадашњег команданта ОВК, бившег посланика косовске скупштине и, каква случајност, ујака Рамуша Харадинаја.

Клан Хашима Тачија

Раније се писало, позивајући се на извештаје БИА, да актуелни косовски председник Хашим Тачи контролише већи део организованог криминала у региону Исток - Клина - Србица - Приштина. Најближи сарадник у шверцу украдених аутомобила му је Фадиљ Тачи, а на том послу сарађује и са кланом Китај. Такође, наводи се и да се организовањем проституције бави Хамди Тачи, док се пословима шверца дроге и трговине проституткама Хашим Тачи бави заједно са својим рођаком Мендухом Тачијем, као и са Бетушом Зихуголијем и Енгелом Шабанајом - Анђелом.

Мендух Тачи је задужен за трговину оружјем и горивом.

Према немачком БНД, Тачи и Џевад Хаљити сарађују са Фљоримом Маљокуом и с његовим предузећем “Салбатринг”, преко кога перу новац и кријумчаре нафту и цигарете.

Према подацима немачког БНД, Тачи са Сабријем Аљијуом управља са неколико туристичких агенција, док конкуренцију искључују на насилан начин. Исмет Османи Цури из Косовске Митровице Тачијев је сарадник и управља шверцом цигарета, марихуане и хероина у тој области. Био је финансијер ОВК и Тачија. Назар Мехмети Ник из Даласа, према подацима Американаца и Немаца, један је од највећих Тачијевих и ОВК донатора како током рата на КиМ, тако и током сукоба у Македонији.

Са Тачијем у пословима је и његов старији брат, Гани Тачи, кога је шира јавност упознала тек после рата на Косову. Он је и раније хапшен и привођен, што је био случај и прошле године, након што се потукао са двојицом људи усред састанка у косовском бироу за осигурање, где иначе ради. Он се својевремено обрачунавао и да некадашњим директором косовке Поште, кога је тада ударио песницом у главу. У јавности се говорило да све ово може да ради управо захваљујућо брату, Хашиму Тачију.

Међутим, приштински медији су писали и да КФОР, својевремено, у његовом стану током рације пронашао неколико стотина хиљада долара. О његовим пословима писао је и Би Би Си, наводећи да су код Ганија Тачија пронађени и оружје и новац. Како се клупко одмотавало, испоставило се да је новац добио за “посредничке услуге”, тачније за потписивању уговора са неколико компанија чије је послове након рата преузела “управа Хашима Тачија”.

Исповест хероја са Кошара који прича како је Харадинај одсекао главу детету и бацио је пред мајку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Тачи агент француске обавештајне службе?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА