Најновије

Ево једне велике шансе коју Србија никако не сме да пропусти!

Сви параметри потврђују да је ИТ шанса за бржи економски опоравак коју Србија не сме да пропусти, каже Татјана Матић. Државна секретарка у Министарству трговине Татјана Матић саопштила је да високе годишње стопе раста ИТ извоза и чињеница да је извоз компјутерских услуга у 2018. години премашио очекиваних милијарду евра, указују на потенцијал ИТ сектора као једне од најздравијих грана српске привреде.

Београд, Кнез Михаилова (Фото: Pixabay)

Она је навела да је према подацима Народне банке Србије, извоз компјутерских услуга у 2018. години износио милијарду и 16 милиона евра, што чини повећање од 34 одсто у односу на претходну годину, док позитиван салдо износи 610 милиона евра, 32 одсто више у односу на 2017. годину. 

- Двоцифрене стопе раста извоза, као и прихода и запослености значајно су изнад просека, а према профитабилности ИТ сектор се сврстава у четири водеће делатности. Ови параметри потврђују да је ИТ шанса за бржи економски опоравак коју Србија не сме да пропусти - нагласила је Матић. 

- За даљи раст неопходни су ИТ кадрови који већ сада недостају. Процењује се да је за достизање две милијарде евра извоза ИТ услуга, према садашњем моделу рада, потребно додатних 30.000 ИТ стручњака. Зато је образовање ИТ кадрова од стратешке важности - поручила је државна секретарка. 

Матић је подсетила да су значајни помаци начињени увођењем информатике као обавезног предмета у основно образовање, као и повећањем броја информатичких одељења у средњем, истичући да је образовање ИТ кадрова једна од кључних мера у Стратегији развоја ИТ индустрије од 2017. до 2020. године.

Рат против Србије и даље траје. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ал Џазира: Србији недостаје ИТ стручњака

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА