Најновије

СРБИЈА “ЗАЛЕЂЕНА” ОД ШОКА: “У Вашингтону сам сазнао да Вучић предаје Косово! Овако ће то извести..." (ВИДЕО)

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је у Вашингтону да председник Србије и СНС-а Александар Вучић Америци нуди „независно Косово, и то одмах“, што се поклапа са интересима Запада, где многи због тога српском режиму гледају кроз прсте и не подржавају опозицију у идеји бојкота институција и избора.

Вучић (Фото: Правда)

„После разговора у Вашингтону, немам више сумње да Вучић нуди међународно-правно утемељење ’Косова’ као независне државе, а да је питање само где би требало да прође линија ’разграничења’ са Србијом. Америци и другим западним партнерима је то најважнији приоритет, у последњих неколико година су доста уложили да се то и догоди, и коначни ’дил’ са Вучићем о Косову и Метохији је на само један корак од материјализације“, рекао је Јеремић Гласу Америке.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, у Вашингтону је званично представљао Савез за Србију као председавајући СЗС и разговарао са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и представницима Стејт департмента.

„Опција која је тренутно на столу је размена територија, односно исцртавање граница. Америчка страна тренутно инсистира и да коначни споразум обухвати пуно узајамно признавање Србије и самопроглашеног Косова као независних држава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да му „нешто говори да би Америка можда могла и да одустане од захтева да Београд и формално призна Приштину“, ако Србија заузврат допустила да самопроглашено Косово постане члан УН, што би био тактички уступак српској страни како би се цела ствар „лакше прогутала“.

„Власт у Србији тврди да договор није близу, што апсолутно није истина. Само ће у једном тренутку започети медијски блицкриг и врло бруталан перформанс у којем би могли да избију немири на Косову и Метохији, који би се онда зауставили, а потом поново отворио процес чији циљ није ново преговарање, него само да се објави оно што је већ иза затворених врата усаглашено“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су протести у Србији и бојкот институција од стране опозиције „помало непријатни за међународну заједницу“ и представљају својеврсно “оптерећење”“, јер је са Вучићем одавно постигнут договор који он сада мора да испуни.

Јеремић је навео да у званичним разговорима у Стејт департменту није постигнут висок ниво сагласности, али да је то тек почетак процеса за који верује да ће донети резултате.

„Званична америчка позиција је да преговори са косовским Албанцима морају бити завршени узајамним признавањем Београда и Приштине и тај став ми је поновљен у Стејт департменту. Америчкој администрацији сам пренео став Савеза за Србију и Народне странке, који је у супротности са америчком позицијом. То је једна од тема о којој нисмо постигли сагласност“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да са америчким званичницима није постигнута сагласност ни око бојкота институција који спроводи српска опозиција нити око најављеног бојкота избора под постојећим недемократским условима.

„Предложено нам је да одустанемо од бојкота институција и од планова да бојкотујемо изборе. Као разлог су навели да се не може променити било шта ван изборног процеса, што је иначе тачно, јер и ми такође мислимо да се до промена стиже искључиво на изборима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да опозиција не жели да бојкотује већ да учествује на изборима, али уколико се за њих обезбеде фер и поштени услови.

„Пренео сам став да ми од наших захтева нећемо одустати, као и да има и те како довољно времена да се околности промене до 2020. године, када би требало да буду одржани редовни парламентарни избори“, рекао је Јеремић.

Србију чекају нови притисци од НАТО-а и Запада! Лазански открио шта ће бити после набавке мигова од Белорусије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА