Најновије

Понавља се сценарио на КиМ! Приштина жели да протера српски народ!

Посланици косовске скупштине усвојили су Нацрт статута "Трепче", који подразумева да овај комбинат постане акционарско друштво. Статутом је предвиђена трансформација пословних јединица, а то су рудници са флотацијом: Трепча - Стари трг, Кишница и Ново Брдо, Копаоник - Лепосавић.

Трепча (Фото: Јутјуб)

"Приштина жели да протера српски народ, што се види на примеру усвајања нацрта статута рударског комбината "Трепче"".

То је изјавио помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић и додао да ће Србија учинити све да "Трепча - Север" настави да функционише.

"Влада Републике Србије је прошле године усвојила и одлуку да се крене у реализацију изградња фабрике акумулатора од 14 милиона евра, помажемо предузеће и раднике кроз ресорна министарства и Канцеларију за КиМ. Чинимо све што је до нас како бисмо сачували комбинат, неопходан за останак српског народа на КиМ", рекао је Петковић за РТС и истовремено позвао међународну заједницу да реагује. 

Он је рекао да се понавља исти сценарио као 2016. године, када су у косовској скупштини два сата после поноћи посланици усвојили закон о "Трепчи" који предвиђа конфискацију имовине државе Србије, чиме је косовска влада постала власник 80 одсто целокупне имовине и капитала овог комбината. 

Пар дана затим влада у Београду је донела одлуку којом се поништава тај закон, као и све радње и правне последице које проистичу, а једна од њих је и доношење статута који подразумева формирање новог предузећа "Трепча а. д." у приштинском систему којим се отварају врата за имплементацију овог закона. 

"Када буде основано ново предузеће, садашње управљачке структуре и организационе јединице престају да постоје. То може да значи, свима је јасно, да хоће да блокирају рачуне и зауставе производњу и извоз концентрата олова и цинка, од чега 'Трепча - Север' и живи", рекао је Петковић. 

Према његовим речима, то што статут предвиђа нови менаџмент, неће моћи физички да се и оствари, јер је "Трепча - Север" у Лепосавићу, а најважнији рудници Бело брдо и Црнац су уз административну линију према централној Србији.

 

Ипак, додаје Петковић, постоји опасност да ће блокирати рачуне и извоз производа и тиме довести у питање опстанак саме "Трепче" и плате за 3.000 радника.

Прочитајте ОВДЕ све детаље ове маратонске седнице у Приштини.

Извор: Б92/Танјуг/Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА