Најновије

ЗА РЕКОРДНО ВРЕМЕ: Копнене ракете „Калибар“ са нуклеарном главом имаће домет 2500 километара!

Војна наука и индустрија Русије у стању су да хиперсоничну ракету средњег домета створе за рекордно кратко време – током наредне две године.

Калибар (Фото: МОРФ)

У ово је, у сваком случају, убеђен утицајни руски сенатор Франц Клинцевич.

Војни експерт Иван Мојсејев нешто је уздржанији и мисли да ће се нове ракета понавити у наредне четири или пет година.

Према непотврђеним информацијама, та ракета биће направљена на бази већ постојеће 3М22 „Циркон“. А узлетаће са лансера које користе крстареће ракете „Калибар“.

Копнена верзија ракете „Калибар“ –која ће такоће бити одговор на америчко иступање из Споразума о ракетама средњег и малог домета – имаће са класичном бојевом главом домет од 1600 километара, а са нуклеарном – 2500 километара.

Владимир Путин је унапред објавио да Русија неће дозволити да буде увучена у нову трку у наоружању, али ће Москва наставити да повећава ударну моћ својих Оружаних снага.

Уосталом, управо је две своје фрегате – „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Катасонов“ – опремила станицама за визуелно-оптичка ометања „Филин“ („Сова“) које ће „ослепљивати противника“. Тачније:  сваки брод има по две такве станице.

Идентична апаратура за „ослепљивање“ појавиће се на још два руска ратна брода чија градња је при крају.

Реч је о апаратури која је у стању – поготово у сумрак и у ноћно време – да гуши визуено-оптичке и оптичко-електронске канале противника и да блокира и дезоријетише противничку паљбу по ратним бродовима и ракетним чамцима.

Та апаратура – поред осталог – изазива код противничких војника привремене поремећаје вида помоћу нискофреквентних колебања  јачине светлости.

Дејује ефикасно на растојањима до два километра и онемогућава ефикасно нишањење. Војници против којих буде усмерена осећају вртоглавицу и мучнину, а и губе оијетацију у простору.

Московски војни експерт Александар Перенџијев сагласан је да – бар што се Русије тиче – неће бити нове генералне трке у нарожању, али хоће – тврди – у ракетној сфери.

По његовом мишљењу, биће то „иновациона трка“.

Његов колега – Игор Коротченко – о држању Русије у новој трци (полутрци) рекао је:

„Тежиште ће бити на модернизовању већ постојећег наоружања. Копнени „Калибар“ биће главни одговор америчким нуклеарним ракетама средњег домета. Русија има све услове да успешно одговори и на могуће америчко размештање наоружања у космосу. Све што нам је на том плану потребно – већ је у завршној фази разраде. Зато за нас нове трке у наоружању неће бити“.

Сједињене Државе почеле су да производе нуклеарно оружје мањег капацитета које је дизајнирано за могући оружани сукоб с Русијом. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте све могућности Калибра.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА