Најновије

ДРЕЦУН: Приштина поред политичког врши и правно насиље (ВИДЕО)

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да доношење статута о рударском комбинату "Трепча" у косовској скупштини показује да Приштина поред политичког врши и правно насиље. Дрецун наглашава да Србија има све папире да докаже власништво над "Трепчом".

Дрецун (Фото: Јутјуб)

Гостујући у Дневнику РТС-а, Дрецун је рекао да Приштина годинама настоји да отме приватну имовину Србима са Космета, а доношењем разних закона, Срби немају шансе да докажу власништво.

"Са друге стране, отимају и оно што је власништво државе Србије. На мети су 'Газиводе' и комбинат 'Трепча', који запошљава око 3.000 људи. Тиме Приштина има могућности да заустави рад и онемогући опстанак српског народа", навео је Дрецун и објаснио да се то ради како би Приштина заузела бољу позицију пред дијалог са Београдом.

Дрецун наглашава да је косовски председник Хашим Тачи рекао да неће дозволити да се разговара о Северној Митровици и тиме покушавају протеривање Срба и из северног дела Митровице. Додаје да је Тачи рекао да се неће разговарати ни о "Трепчи" ни о акомулацији "Газиводе".

"Све што је била државна имовина постаје имовина лажне државе тиме што доносе лажне законе у скупштини", истакао је Дрецун и напоменуо да, поред политичког, ово представља и правно насиље. 

Међутим, како је рекао, Србија има све папире да докаже своје власништво. 

Дрецун је рекао да је седница Савета безбедности свакако прилика да се чује и друга страна, која говори истину.

"Прва мафијашка држава која је легализована од дела међународне заједнице је Косово. Видите да спектар који жели да створи велику Албанију не одустаје. Овај свет не функционише по принципу права, већ по принципу интереса", каже Дрецун.

Добро је што су, каже, САД за разговоре, али Приштина одуговлачи.

Говорећи о смени Рикала, Дрецун је истакао да је Српска листа показала да може да буде јединствена и сада се траже неки Срби који се неће договарати са Београдом и председником Србије, већ ће слушати Тачија и Харадинаја. Дрецун каже да је све то једна подмукла прича.

Када је реч о претњама које је министар Ивица Дачић добио у Букурешту од Пацолија, Дрецун каже да изгледа да им Дачић много смета.

"Албанци имају проблем ту где су имали најснажнију подршку. Вашингтон сада има другачији став. Отворили су простор, рекли су да је неопходан договор са Србијом. Међутим, Албанци мисле да ће се САД вратити на стазе старе политике", наглашава Дрецун.

Како додаје, компромисно решење није да Србија призна Косово, већ да се договоре, јер Србија не може све да изгуби, а то косовске Албанце веома нервира.

"Цивилизацијска обавеза свих нас је да оне који су починили злочин процесуирамо, то је обавеза зарад помирења. Албанци спроводе селективну политику. Лажно оптужују Србе, праве тајне спискове. Повремено хапсе људе и застрашују оне који би се евентуално вратили", каже Дрецун и закључује да је прича са лажним сведоцима веома опасна.

Руски научници подижу 96К6 „Панцир-С1“ на још виши ниво. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА