Најновије

Тим Српских кулинара је успешно наступио на међународном гастрономском фестивалу у Москви (ФОТО)

У Историјском парку - «Русија – моја историја» у Москви 17.јануара 2019.године на ВДНХ се одржао 10. Јубиларни међународни омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић».

Српска делегација (Фото: Александар Алаљ)

Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција уз подршку Департамента за националну политику и регионалне односе града Москве.
Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Овај «укусни» догађај је сакупио око себе велики број кувара, студената, младих стручњака, кувара-аматера, као и гостију и становника града. Историјски парк се претворио на цео дан у извор кулинарских рецепата. Мирис и изглед традиционалних божићних колача, димљеног меса, зимница и других разноврсних гастрономских ремек-дела нису оставили равнодушним чак најзахтевније гурмане.
Божићни фестивал 2019. године је посетио максималан број учесника за све време његовог постојања.

На такмичењу је учествовало 20 колеџа, 5 школа и 38 индивидуалних учесника из Москве, Подмосковља, Русије, Србије, Бугарске, Белорусије. Земље - учеснице су представиле за дегустацију своја традиционална јела, која испуњавају њихов сто за светли божићни празник. Упркос неким језичким и културним разликама, сличности у божићним угошћењима су биле очигледне.
Другу годину узастопно у такмичењу учествује тим из Србије:  ове године два нова ученика Александар Радуловић и Илија Гаврић на челу са професором Николом Радишићем из Економско-трговинске школе Пожаревца. 

Српски сто је био најпопуларнији код многобројних посетилаца Фестивала захваљујући одлично припремљеним јелима, дивној декорацији стола, а такође савршеном гостопримству, које је карактеристично за Србе!

Ученици школе су Илија Гаврић и Александар Радуловић показали себе озбиљним и искусним куварима и упознали московску публику са српском кухињом и традицијама божићног стола. Учесници такмичења и бројни гости Фестивала могли су да попију праву домаћу српску ракију и да уживају у националним српским јелима: пребранцу, чесници, пити са вишњама на пожаревачки начин, гибаници, зељаници, ванилицима, савијачи са сиром, ајвару, кифлицима са сиром и џемом, а такође у пршути, кулену, салами и другим кобасицама од пожаревачког произвођача.

Тим је успео да импресионира жири квалитетом кувања. За категорију «Јело од птице: савремене технологије припреме традиционалног руског јела «Божићна гуска» тим је припремио ролат од гуске са пршутом и кајмаком, којим је јако одушевио жири. У категорији «Декорисање божићне трпезе» извором инспирације за децу су постали стари ћилими ткани по старој традицији у Србији, столњаци, посуђе од глине, кукуруз, слама. У категорији «Божићни колач од овса» тим је представио колач од овса са јабукама, необични укус и ваздушастост које је споменуо жири. 

Први пут у такмичењу проценивали личне вештине професора и будућих кувара у категорији: «Кулинарска историја: хладно предјело царског стола за Божић 1913. године». Учесници су прво морали да пронађу књиге посвећене јелима тог периода, потом пронађу рецепте, сазнају историју јела и тек онда почну да припремају. Поред дегустације жири је оцењивао укус, спољашни изглед, начин, квалитет, сложеност припреме, декорацију, знање историје јела и Русије почетка 20.столећа. Професор Никола Радишић достојанствено је наступио у овој категорији – припремио пихтије, проју и ајвар и био награђен личном дипломом и похвалом жирија. 

Гости су се дуго задржавали поред стола тима Србије, пробали јела, постављали питања, питали за рецепте а професор Никола Радишић једва је имао времена одговарати на питања многобројних телевизијских канала. Такво искрено интересовање јавности је постао још једном наградом за младе куваре. Наступ српског тима је био веома успешан и обележен бројним дипломама и личном наградом организатора Фестивала. 

Током боравка у Москви тим из Пожаревца је био примљен Изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Руској Федерацији Др Славенком Терзићем. Састанак у амбасади је прошао у топлој и пријатељској атмосфери, амбасадор је захвалио учесницима Фестивала на томе што су достојно представили Србију на међународном такмичењу.

Поред учешћа у такмичењу тим кувара Србије је очекивао врло насићени културни програм. Никола, Илија и Александар су прошетали центром града, посетили Црвени трг, Измајловски Кремљ, ВДНХ.
Тим кувара из Србије је посетио «Техноград» - једини образовни комплекс - уникату и павиљон «Сервис.Техноград», који улази у топ-5 у Русији због савремене опреме куварских лабораторија. Иначе, делегација из Србије је постала прва делегација из иностранства, која посетила Техноград. Александар Радуловић, Илија Гаврић и Никола Радишић нису само обишли све радионице («Бариста-конобар», «Посластичар», «Кувар», «Пекар», «Конобар»), већ су учествовали у мастер-класу лате-арт бариста. 

Гости из Србије нису само обишли све знаменитости Москве, већ су и осетили лепоту праве руске зиме. На позив бренд-шефа Дмитрија Васиљева, они су отишли у парк-хотел «Воздвиженскоје» у Подмосковљу, где су прошетали племићким алејама, грудвали се снегом и знојили се у правом руском парном купалишту. За госте хотела су Никола, Александар и Илија провели вече српске кухиње, где је сваки гост имао прилику да се упозна са националном кухињом Србије и проба најпопуларнија јела: српску шницлу, пожаревачку питу са вишњом, српску и Војвођанску салату, ђувеч, грашак на београдски начин, српску телећу чорбу. Највеће интересовање је изазвао бут на златиборски начин, који је био послужен са елементима карвинга. Гастрономска су ремек-дела српске кухиње била прихваћена са великим успехом и интересовањем и многи су гости одлучили да оду у путовање по Србији.

Већ неколико година српски кулинари учествују у бројним такмичењима и фестивалама, где показују високи ниво припреме. Центар међународне сарадње «Руско-Српски Дијалог» на челу са Јевгенијем Осенковим већ одавно подржује тим Србије, а посебно професора и шеф-кувара Николу Радишића. «Наш центар доприноси развоју руско-српског пријатељства и упознавању са српском гастрономском културом. Ускоро планирамо одржати низ мастер-класа Николе Радишића, издати неколико књига рецепата српске кухиње и друге занимљиве гастрономске догађаје. Честитамо српским гостима још један успешан наступ на међународном Фестивалу у Москви!» - рекао Јевгениј Осенков.

Одвојено честитамо професору куварства и практичне наставе Николи Радишићу учлањење у Руску Асоцијацију кулинара "Укус Света РУС", о чему је потписан одговарајући споразум са Председником Асоцијације Владимиром Олејниковим. Желимо Николи среће и успеха у даљем његовом благородном раду и доприносу у развијање сарадње и јачање односа Србије и Русије.

Тим Републике Србије срдачно захваљује свима, ко их подржао, помогао, инспирисао … речју, загрљајем, динаром: Амбасади Републике Србије у Руској Федерацији и лично г-ну Славенку Терзићу, порталу Сеница.ру и Олги Серебровској, руководилацу пројекта «Помози делом», Тањи Миленовић-Костурков, заменику руководилаца Центра међународне сарадње «Руско-Српски Дијалог», Ани Карпинович, председнице «Центра обнове традиција», Владимиру Олејникову, председнику Асоцијације кулинара «Укус Света РУС», Дмитрију Васиљеву, бренд-шефу парк-хотела «Воздвиженскоје», Вери Шамо, Сибинки Живановић, директорке Економско-трговинске школе у Пожаревцу, Скупштини општине Петровац на Млави, ДОО «Еуромлин», ДОО «Каструм», ДОО «Марија», «Голубац» (Голубац), ДОО «Златни клас», ДОО «Select Company», «Пекара МД» (Пожаревац),  ДОО «Macrobiotic» (Београд), ДОО «Вив продукт» (Велико Градиште), ДОО «Мома аграр», «Агростиг», «Стиг» (Курјаче), «Развитак» (Мајиловац), «МД Комерц» (Смољинац), «Пекара Фиорини», «Агро толе НН» (Михајловац), ДОО «Поморавље» (Живица), ДОО «Панорама» (Брадарац), ДОО «Млин Матић» (Радинац), ДОО «ВЛР» (Жабари), ДОО «ДЦЛ» (Шапине), «Метал пласт» (Затоње), «Диван» (Макце), ДОО «Мијатовић комерц» (Салаковац), ДОО «Мaxi силоси» (Набрђе).

Извор: Правда/Тања Миленовић-Костурков, заменик руководилаца Центра међународне сарадње «Руско-Српски Дијалог»

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА