Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Светски поредак у кризи, неопходна реформа УН

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је у Њујорку да су светски поредак и мултилатерализам у великој кризи и да је неопходна реформа УН.

Јеремић (Фото: Јутјуб)

Он је казао да садашња поставка не одражава стварно стање односа у свету, пренопси данас у саопштењу Народна странка.

„Постојећа ситуација је неодржива и мора бити промењена, а реформа УН увелико касни“, рекао је Јеремић на специјалном заседању Генералне скупштине УН посвећеном јачању Светске организације и глобалног поретка заснованог на принципима мултилатерализма.

Јеремић је на скуп позван као један од седморице бивших председника Генералне скупштине УН, којом је председавао од септембра 2012. године до септембра 2013. године, а 2016. био је и кандидат Србије за Генералног секретара УН, у трци у којој након шест кругова гласања заузео друго место.

„Пореци се током историје стварају и нестају – неки уз тресак преко ноћи, а неки споро и у фазама. Мислим да је прерано отписати постојећи систем, али би, по мом мишљењу, било неодговорно игнорисати чињеницу да пролазимо кроз огромну кризу мултилатерализма“, оценио је Јеремић.

Он је сугерисао да би у постојећим околностима све сложенијих геополитичких односа чланице УН требало да снажније подрже генералног секретара Антонија Гутереша у периоду пред самит о реформама УН, који ће бити одржан на 75. годишњицу оснивања те организације, 2020. године, наведено је у саопштењу.

Откривено шта се дешавало на небу код Русије. Амерички авион се опасно приближио, а онда му је руски пилот послао бруталну поруку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вук Јеремић: Врата отворена свима, СЗС за јединство опозиције

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА