Најновије

ШИПТАРИ ДОЛАЗЕ ДО БРУСА И НОВОГ ПАЗАРА! ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ: Отимањем Трепче, анектирају и део централне Србије!

Одлука владе у Приштини да присвоји "Трепчу" није само економски ударац на Србију и Србе на Косову и Метохији већ представља брутално и бесправно анектирање дела територије централне Србије због чињенице да се главни рудници простиру скроз до Бруса и Новог Пазара.

Илустрација (Фото: Правда)

Ова околност спречава албанску страну да спроведе свој паклени план - да отмањем "Трепче" као предузећа отме и део територије изван јужне српске покрајине, кажу саговорници.

Највећи послодавац

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручује да су Албанци и те како свесни да не могу да такну "Трепчу" која послује на северу покрајине.

 - Знају они да не могу да допру до "Трепче север", која се налази на северу КиМ и чији се главни рудници Бело брдо и Црнац налазе великим делом са ове стране административне линије, односно изван територије АП КиМ. Нема већег послодавца за Србе на КиМ од "Трепче север". Од ње зависи више од 3.000 породица. Очигледно је да им је једини циљ да пресеку витални доток егзистенције Срба на КиМ - објаснио је Ђурић.

Отпор радника

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић оцењује да ће Србија водити борбу против ове одлуке Приштине и на пољу права и на пољу дипломатије. Како каже, једно од средстава борбе може бити и мирни отпор радника.

 - Министарство спољних послова би требало да се активира и упозна свет с правим власништвом над "Трепчом", у чије пословање и развој је највише улагала држава Србија... Додатни проблем за комбинат представља и то што се топионица и рафинације налазе на албанској страни, а флотација и рудник у делу где је већинско српско становништво, а поједини тунели рудника задиру и на територију централне Србије - напомиње Савић.

И генерални директор "Трепче север" Јован Димкић упозорио је да будући статус комбината, како га замишља Приштина, не погађа само предузеће и његове запослене већ је реч о томе да су привремене косовске институције најбруталније дирнуле у територију Србије - и север наше покрајине, али и централну Србију.

Косовски парламент је у ноћи између суботе и недеље усвојио статут "Трепче" који подразумева трансформацију предузећа у акционарско друштво у којем је 80 одсто власништва у рукама тзв. косовске владе.

Јоханес Хан за прекид ватре

Европски комесар Јоханес Хан предложио је посебан формат за решавање свих економских препрека између Београда и Приштине, пише приштинска Коха диторе. Како наводи, Хан је прво позвао на "прекид ватре" између Београда и Приштине, односно на уздржавање од акција које су изазвале провокације и довеле до пораста напетости између две стране.

Хан сматра да би овај приступ значио да обе стране, као знак добре политичке воље, привремено обуставе све мере и акције које се сматрају провокативним и које су отежавале трговину у протеклих неколико месеци, чекајући коначан споразум.

Александар Антић: Без Србије нема приче о "Трепчи"

Министар енергетике Александар Антић поручује да Србија неће допустити отимање своје имовине.

- Нема никакве сумње да је Србија већински власник "Трепче" и то је чињеница коју морају да уважавају сви у свету, тако да било какви разговори о "Трепчи" не могу да буду вођени без учешћа Владе Србије - каже он и наглашава да то што се у Приштини поново одлучује о незаконитом отимању "Трепче", неће имати никакве трајне последице.

Чињенице

-"Трепча" је тренутно подељена на два система - "Трепча југ", који контролишу Албанци, и "Трепча север", који контролишу Срби

-"Трепча север" има два рудника - Бело брдо, чијих се 60 одсто копова налази у Брусу, и Црнац са 70 одсто копова у Новом Пазару

Хронологија

- 7. октобра 2016. косовска скупштина усвојила закон о "Трепчи", по којем је комбинат постао власништво Косова

- 11. октобра 2016. Влада Србије поништила "правне последице одлуке привремених институција у Приштини"

- 29. маја 2018. косовска влада усвојила нови статут "Трепче", којим је компанија постала акционарско друштво

- 3. фебруара 2019. косовска скупштина усвојила нови статут.

Још једна велика сила долази у Венецуелу и стаје на страну Мадура и Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: „Трепча“ — сурова западна отимачина

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА