Најновије

СРБИЈА НА ТЕШКОМ ИСПИТУ: Од сутра смо острво у НАТО мору! (ФОТО)

Северна Македонија ће сутра потписати протокол о приступању НАТО Алијанси. Србија ће после тога остати као једна од ретких европских држава, која није у овом војном савезу, док ће на Балкану бити једина у којој нема трупа поменутог пакта. Да ли смо у опасности да наше острво војне неутралности буде запљуснуто НАТО морем?

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг објавио је на Твитеру да ће НАТО 6. фебруара потписати са Северном Македонијом протокол о приступању те земље Алијанси.

- Савезници НАТО потписаће протокол о приступању са будућом Републиком Северном Македонијом, заједно са министом спољних послова Николом Димитровим - навео је Столтенберг и објавио фотографију македонске и НАТО заставе.

И док је за Северну Македонију сутра историјски дан, историја Србије и НАТО није толико светла. Ране од пре 20 година нису зацељене.

Наиме, сећања на бомбардовање Србије 1999. године није избледело у сећањима грађана. Томе у прилог говори и истраживање Националног демократског института из Вашингтона по коме 83 одсто грађана има негативни став према НАТО.

Међутим, поред тужних сећања ту су и садашње геополитичке околности, а оне говоре да су све земље у региону осим Србије чланице НАТО или ће у најскоријој будућности постати. Изузетак је БиХ, али с у тој држави налазе одређене трупе северноатлантске алијансе. Поред тога, НАТО је кроз мисију КФОР присутан на Косову и Метохији и од пресудног је значаја за безбедност тамошњих Срба.

Званични став Србије је да смо војно неутрални.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија независна и слободна земља која доноси самостално одлуке.

- Успели смо да одолимо притисцима и да сачувамо своју политику војне неутралности и добрих односа с Русијом. Не кријем пред Путином да се налазимо на европском путу, али да нисмо заинтересовани за НАТО. Хоћемо да имамо своју војску која ће чувати наше небо и земљу - истакао је Вучић за бијељинску БН телевизију крајем јануара.

У том смислу је у јавност истакнут и став Алијансе. Наиме, заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај изјавио је, крајем прошле године у Београду, да су односи Србије са Алијансом бољи него што изгледа и да политика војне неутралности и добри односи са Русијом не представљају препреку за даље продубљивање сарадње.

- Искрено, односи Србије и НАТО бољи су него што се то чини просечном човеку. Пуно тога радимо заједно, имамо добар политички дијалог и мислим да људи у Србији виде како се слажу генерални секретар (Јенс Столтенберг) и преседник (Србије Александар) Вучић, али имамо и доста и практично заједничког рада - рекао је Апатурај у интервјуу за Н1.

Он је, говорећи о војној неутралности Србије, казао да нема контрадикторности између добрих односа са НАТО и добрих односа са Русијом.

- Ми ништа не намећемо партнерима. И ја за пример увек узимам Јерменију која је војни савезник Русије, има руске базе, али је добар је и солидан партнер са НАТО, без икаквих проблема. Војна неутралност није у супротности са сарадњом са НАТО, Аустрија и Швајцарску су војно неутралне, али су блиске са нама, Финска и Шведска такође. Заиста, то није проблем за НАТО. Ни неутралност, нити односи са Русијом - оценио је Апатурај.

Међутим, овако идиличне поруке познаваоци прилике мало другачије читају.

Председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић каже за наш портал да уласком Црне Горе и Македоније остајемо само ми у региону, те да ће НАТО од Србије направити како каже "санитарни коридор".

- Потпуно ће нас изоловати и бити незаинтересовани. С друге стране, Русија ће "подгревати" опстанак "замрзнутог конфликта" на Косову - напомиње Живуловић.

Према његовим речима, ситуација у којој ће Србија налазити после уласка Северне Македоније у НАТО није нимало идилична.

- Алијанси није у интересу да нас гура у чланство, јер смо окружени потпуно. Њима је био битан Јадран, да уђе Црна Гора, а сада и Македонија. БиХ је следећи корак, ту се завршава прича - казао је Живуловић.

С друге стране, војни аналитичар Александар Радић каже да за сада ништа не указује да ће бити проблем што је Србија војно неутрална земља, али партнер НАТО-у.

- Званичници из НАТО уверавају да је то одржива таква ситуација. Међутим, постоји једна струја размишљања која каже да ће касније испливати захтев за пуноправно чланство у НАТО, али из Алијансе кажу да је то питање опредељење земље, која жели да буде чланица или не - напоменуо је Радић за наш портал.

Каже да је Србија тренутно у позицији доброг партнера.

- Да ли је то неко прелазно или одрживо решење, то јако озбиљно питање, и од кога ће у приличној мери зависити наша европска будућност. До сада све земље које су постале чланице ЕУ, а прошле су кроз транзицију, прво су постале чланице НАТО - подсетио је Радић и напоменуо да нигде не постоји таква одредница.

- Приближавање ЕУ подразумева хармонизацију спољне и безбедносне политике и у том смислу прича о Унији као безбедносном концепту је нераздвојна од НАТО. Чињеница је да су водеће земље НАТО, уједно и водеће земље ЕУ, изузев САД - закључио је Радић.

Упркос свим сукобима и спорењима, сарадња Србије и НАТО има свој континуитет, а наша држава је достигла највећи могући степен сарадње са Алијансом, која је једна нечланица може да има.

Томе у прилог говори и највећа НАТО вежба о управљању последицама у ванредним ситуацијама, која је одржана управо у Србији прошле године, у којој је учествовало 2.000 учесника из 38 земаља.

Прочитајте ОВДЕ

Извор: Telegraf. rs/ М.Ивас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА