Најновије

ЏИХАДИСТА ЕРДОГАН СКОВАО КРВАВИ ПЛАН ЗА ИДЛИБ: Терористи Ал Каиде ускоро постају... (МАПА)

Турска жели да Нусра Фронт (Ал Каида или Хаџат Тахрир ал Шам) постане политичка снага слична покрету Хезболах у Либану, изјавио је извор из Сиријске преговарачке комисије (СНЦ).

Турска војска на северу Сирије (Фото: Јутјуб)

- Турска покушава да реши питање Нусре на сиријском северу, и они желе да ову групу учине политичком групом, попут Хезболаха у Либану - рекао је извор.

Турска влада још увек није потврдила ту информацију. Извор из Сиријске преговарачке комисије (СНЦ) такође је изјавио да Турска жели да укључи терористичку групу Нусра Фронт у нову војску на северу Сирије, где Анкара жели да успостави сигурну зону.

- Према турском плану, Нусра ће бити укључена у националну војску на северу, коју Турска сада покушава да формира - рекао је извор.

Према извору, Национална коалиција за сиријске револуционарне и опозиционе снаге, која обједињује различите опозиционе снаге и СНЦ, обе структуре раде на јачању турског утицаја на северу - да би створили сигурну зону дубине 32 километра, заузимањем територије од 460 квадратних километара.

- Постоје преговори између Коалиције и Нусра Фронта да се договоре о спајању и формирању нове заједничке војске на сиријском северу - нагласио је извор.

Извор је такође коментарисао став САД у вези с тим планом.

- САД су саопштиле да немају никакав проблем са било којим турским пројектом на северу Сирије докле год се у обзир узимају и интереси америчких савезника Курда - рекао је извор.

Изјава је уследила након што је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова истакла прошле седмице да милитанти Нусре јачају и окупљају снаге у Идлибу на северу Сирије, где су се Русија и Турска договориле да успоставе демилитаризовану зону дуж линије контакта између сиријских владиних снага и оружане опозиције.

Из зоне је требало да се уклони тешко наоружање као и екстремистичке групе. Русија је упозорила да присуство бораца Нусре у Идлибу крши споразуме о зони.

Русија, Иран и Турска разматрају заједничку војну акцију у Идлибу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Каква ће бити судбина хришћана и осталих мањина на северу Сирије када турска војска започне инвазију?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА