Најновије

ДАЧИЋ ПОСЛЕ ЊУЈОРКА: Резолуција 1244 и даље има значај (ВИДЕО)

Министарство спољних послова је припремило и уручиће протест Хрватској због инцидента у коме су нападнути ватерполисти Црвене звезде, каже за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Нагласио је да је добро што се одржала седница Савета безбедности УН, јер су сви осудили увођење такси, а већина је осудила и одлуку о формирању косовске војске. Први пут се десило да ниједна земља није позвала друге земље да признају Косово, навео је Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољних послова)

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је данашњи напад последица антисрпске кампање која се води и атмосфере која се ствара у хрватском друштву.

"Тражићемо тачно утврђивање починилаца, али и кажњавање", рекао је Дачић и додао да нас много више брине та атмосфера.

Указао је да је поносан што се тако нешто не би десило, нити се дешава у Србији, без обзира што имамо неслагања са Хрватском.

"Зато је одговорност оних који носе политичку власт да стварају једну атмосферу која неће бити подстицајна за овакве шовинистичке, па на крају крајева и антицивилизацијске поступке", истакао је Дачић.

Постојала огромна опасност да се тема Косова потпуно скине са дневног реда

Говорећи о томе шта је показала расправа у Савету Безбедности и колико је та седница важна за Србију, Дачић је навео да постоји настојање западних земаља да се тема Косова скине са агенде Савета безбедности УН.

"То је мишљење да је Резолуција 1244 изгубила на значају, да Унмик више не треба да постоји, да тема Косова више није актуелна, односно да има много важнијих тема о којима Савет безбедности треба да разговара", рекао је министар.

Објаснио је да су почели да прибегавају томе да када нека земља која је признала Косово председава месецом када треба да дође на дневни ред Косово да се та тема не стави на дневни ред, као што је био случај када је председавала Велика Британија.

"Не можете да се изборите са тим, јер је потребно онда процедурално гласање, а ако нека земља која није признала Косово стави Косово онда они траже процедурално гласање о свакој тачки дневног реда. То значи да је постојала огромна опасност да се та тема потпуно скине са дневног реда", додао је Дачић.

"Ми смо сами ишли у сусрет тим догађајима и рекли у реду од нас и не зависи то колико ће пута да буде та седница, већ зависи од чланица Савета безбедности и тога колико често генерални секретар пише извештај. Он пише на три месеца, али да видимо која је то оптимална бројка, немогуће је да та тема буде скинута са дневног реда и показало да је добро. Да смо постигли договор – ове године ће бити три седнице, следеће године ће бити две седнице, даље ћемо разговарати сходно ситуацији", нагласио је Дачић.

Сви су осудили таксе, већина одлуку о формирању војске

Али ова седница је, како каже министар, показала да је било потребно да се изборимо за то да Косово остане на агенди, јер су на овој седници "представници привремених инсистуција у Приштини, или такозвано Косово, доживели потпуни дебакл".

"Прво нису очекивали да ће уопште бити седница и видели сте да је Вљора Читаку рекла да је ово једна шарада, како је она употребила, и тиме је увредила и оне који су са нама постигли договор, јер је испало као да су они у неком позоришту", навео је Дачић.

Сматра да је добро је што се та седница одржала, јер смо одложили да се расправља уопште о томе хоће ли Косово бити на дневном реду или не, као и да су сви осудили таксе које је увела Приштина.

"Наредне две године ће се расправљати о Косову на Савету безбедности УН. Сви су осудили таксе, већина је осудила и одлуку о формирању војске Косова. За Вљору Читаку је било велико изненађење када је она од представника Америке чула да одмах, моментално треба да се укину таксе", рекао је Дачић.

Подсетио је да је однос десет према пет, у смислу ко је признао а ко није независност Косова.

"Пет земаља које нису прознале, али поред тога Перу, Обала Слоноваче, па чак и Белгија, су тако жестоко говориле против потеза косовских власти да су представници Приштине веома нервозно реаговали, чак су и вређали саме чланице. Чак је и руски амбасадор Василиј Небензја рекао ако је вама ово шарада зашто ви уопште долазите на овакве врсте седница", навео је министар.

Први пут се десило на седници Савета безбедности да ниједна земља није позвала друге земље да признају Косово, навео је шеф српске дипломатије.

Притисци ће бити настављени

На питање да ли ће таксе бити укинуте или не, Дачић каже да ћемо видети какве ће бити реакције из Приштине, као и да они сваког дана имају по десет различитих изјава.

Косовски предедник Хашим Тачи је по повратку из Америке изјавио да дијалог треба безусловно наставити, а Дачић каже да он увек када оде у Вашингтон тако изјављује, међутим када дође у Приштину буде потпуно друга прича.

"Биле су приче о томе да је уствари Весељи наговорио Хардинаја, који је Тачијев човек, да таксе не буду 30 одсто повећане као што је он хтео, него 100 одсто", рекао је Дачић и додао да се "сви они играју добрих и лоших полицајаце и да они уствари неће да то ураде".

Истакао је да су довели преговарачки процес у питање.

"Притисци ће свакако бити настављени, јер немају где даље. Србија неће наставити дијалог уколико таксе не буду укинуте, то није никакво условљавање, то је једноставно једна логика", поручио је министар.

На питање како оцењује саопштење руске амбасаде у Лондону поводом изјаве британске амбасадорке у Савету безбедности да Приштина има право на властиту војску, Дачић одговара да смо већ далеко отишли од тога да Косово има план да може да ради шта год хоће.

"Већина земаља је сматрала, не рачунајући Велику Британију, САД и тако даље, да је то погрешна одлука и да она мора да се одвија у складу са Резолуцијом 1244, такозваним уставом Косова. Русија је наравно најјача у подршци нама и она је отворено се успротивила", објаснио је Дачић.

"Мислим да је ово била веома позитивна седница Савета безбедности, али не значи да ће она сада резултирати аутоматски тиме да ће се ситуација на КиМ поправити", закључио је Дачић.

Министар Дачић је коментарисао и посету Драгана Ђиласа и Вука Јеремића Бриселу и рекао да је информисан од дипломатских кругова да је ЕУ питала Ђиласа и Јеремића шта је њихов одговор на евроинтеграције, шта мисле каква је будућност када је реч о европским интеграцијама и шта је њихов став у вези са Косовом.

"Ништа нису одговорили, а сада протестанти питају власт шта ми мислимо о томе. Па нек питају ове што предводе протесте", поручио је Дачић.

Како се црногорском премијеру дрма столица, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о Курцу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА