Најновије

ПРОТЕСТ 1 ОД 5 МИЛИОНА: Погледајте шта су грађани донели уместо вешала! (ФОТО/ВИДЕО)

Грађански протест "1 од 5 милиона" почео је вечерас окупљањем испред Филозофског факултета у Београду.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Учесници протеста носе транспаренте, а нема политичких обележја. На Платоу се окупљенима обратио писац Марко Видојковић.

"Ја мислим да је супер што смо заједно, овде је цела политичка понуда, коју ћемо имати када се изборимо, та политичка понуда имаће да напише уговор са народом, они то раде, али овај уговор мора да се поштује. Како неко рече некад, само вас гледамо", поручио је Видојковић. 

Окупљенима на Платоу придружили су се и студенти ФПН-а, ФОН-а, ЕТФ-а и Саобраћајног факултета. Они су се раније током дана окупили испред студентског дома "4. април" одакле су кренули у протестну шетњу до Филозофског факултета.

Студенти су на протест дошли како би, како истичу, подржали професоре и указали на проблем одлива мозгова.  

Окупљени су затим кренули у протестну шетњу, преко Македонске и Светогорске улице, све до зграде РТС-а у Таковској где су се зауставили.

Протестна шетња биће настављена преко улице Кнеза Милоша и Краља Милана, а биће настављена на Теразијама. 

Oрганизатори протеста "Један од пет милиона" апеловали су раније данас на појединце да не доносе макете вешала јер, како истичу, такви симболи нису порука протеста против насиља.

Међутим, репортер агенције Танјуг са лица места јавља да су се међу окупљенима опет појавила вешала, која се, како наводи агенција, уместо омче, завршавају цветом висибабе "као карикирање реаговања и осуда у јавности поруке коју представљају вешала са протеста прошле суботе". 

Студенти неколико факултета, који су почели шетњу данас у 15 сати испред Студентског дома "4. април", прикључили су се грађанима на Платоу.

Протести су одржани и у другим градовима Србије - Грачаници, Брусу, Александровцу, Крагујевцу, Пироту, Прокупљу, Горњем Милановцу. 

У градовима широм Србије протестовало се и јуче – у Нишу, Смедереву, Новом Саду, Суботици, Крушевцу, Шапцу, Панчеву, Ужицу, Краљеву, Лозници, Кикинди, Ваљеву, Лесковцу, Зајечару, Пожаревцу и Чачку.

Како су кренули протести?

Први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на претходном протесту, окупљени су захтевали да оставку поднесе министар просвете Младен Шарчевић.

Прочитајте ОВДЕ све о бахатом Шарчевићу.

Извор: РТС/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било прошле суботе.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА