Најновије

СЛОМ КАЛИФАТА ЈЕ БЛИЗУ: Курди кренули у коначни обрачун са Исламском државом! (ФОТО/ВИДЕО)

Сиријске демократске снаге (SDF), међу којима има највише Курда, спремају се за завршни напад на последње упориште џихадиста на истоку Сирије.

SDF (Фото: Јутјуб)

Како се ближи крај калифата, Курди евакуишу стотине људи из територија које су последње остале под контролом Исламске државе.

"После евакуације цивила и наших сабораца заробљених у Багузу, операција чишћења поседњег упоришта ИД почела је вечерас, у петак у 18 сати", рекао је Мустафа Бали.

Бали каже да мушкарци долазе празних руку, а жене са драгоценостима које су успеле да сачувају, укључујући оружје и лаптопове.

SDF уз помоћ међународне коалиције коју предводе Сједињене Државе у септембру је почео офанзиву на оно што је остало од џихадиста.

Тај џеп на коме се још држе џихадисти сведен је на квадратни километар у близини Багуза. SDF се последњих недеља припрема за заузимање тог села на граници с Ираком, али је операција заустављена због евакуације цивила.

Исламска држава је претрпела значајне губитке, поготово кад су изгубили сиријску Раку, коју су сматрали својом престоницом, и ирачки Мосул.

Амерички председник Доналд Трамп је рекао како су снаге SDF-а освојиле 100 одсто територије која је била у рукама милитаната, што противуречи изјави заповедника те коалиције који је казао да ће за то бити потребно још недељу дана.

Мазлум Кобани, заповједник SDF-а, поручио је како ће прогласити "потпуну победу" над Исламском државом за око недељу дана.

Јуриш нових сиријских супервојника можете погледати ОВДЕ.

Извор: Курир/Metro.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА