Најновије

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ ТЕРОРИСТЕ НА БАЛКАН: Пад Идлиба ће бити опасност за регион (ФОТО)

Дражављани БиХ, у Сирији заробљени припадници терористичке ИД, до краја месеца требало би да буду депортовани у БиХ, потврдио је за сарајевске медије министар безбедности БиХ у техничком мандату Драган Мектић.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Реч је о Ибри Ћуфуровићу из Доње Слапнице код Велике Кладуше и Абдулаху Армину Чурту из селефијске заједнице у Ошвама, којег су безбедњаци препознали као пошиљаоца претњи из Сирије, чак и овдашњим имамима па и самом Реису Кавазовићу. И док јавност бруји о безбедносном ризику који "трансфер" носи и са зебњом пита колико ће се још доказаних терориста вратити у БиХ, званичници ћуте! И ништа не предузимају!

Фото: Интерпол

Уз "опасне пошиљке" попут оних које су на Балкан својевремено "препоручено стигле" из затвора Гвантанамо, светски број један полицајац, одашиљао је и "топле људске приче". Како су се деценијски станари Гвантанама променили. Од опасних терориста постали безопасни грађани! Пријатељски расположени, са "западњачким сензибилитетом"... Ветерани света тероризма и врсни зналци импровизованих експлозивних направа, злоупотребе дрога и отрова, фалсификовања докумената, "успешно" су прошли програме ресоцијализације. И ето, заборавили своје "богате каријере"!

Уз најновије "пошиљке" адресант је заборавио "пропратно писмо". Довољно је само било да Доналд Трамп "твитне" Европи како треба да преузме "своје" терористе који су годинама чинили најгоре злочине по Сирији и Ираку. И док су шефови дипломатије земаља Уније покушавали пронаћи заједничко решење, безуспешно, европске престонице су самостално одлучивале. Вођене приматом безбедности на властитом тлу, категорично одбијале да приме натраг борце ИД, попут Француске. Покренуле процедуре одузимања држављанства као Британија. Пријем условиле попут Немачке. Или "оспособљавају" острво за смештај "повратника" као што то чини Данска. За то време "престоница" БиХ тихује! И "пошиљку" чека!

- Важан фокус што се нас тиче је заједнички рад са локалним властима, како бимсо били у стању да размењујемо информације у вези са њиховим кретањима и да помогнемо властима да се припреме за њихов повратак - рекао је Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ.

Сместиће овдашње службе, Ибру и Абдулаха у притворску ћелију, чим се уз транспортну помоћ, по свему судећи америчких пилота, приземље на тло БиХ, лаконски одговарају у безбедносном сектору. И судиће им правосуђе БиХ. Исто, које је до сада правило "аранжмане" и изрицало мизерне, испод законом прописаног минимума, затворске казне добровољним повратницима са страних ратишта. Или ухапшеним у покушају одласка. Година, максимално две затвора, а Закон прописује од три до десет година! Уз могућност да слободу "купе", као што је то својеврмено учинио Неџад Мујић. Или Емин Хоџић, који је двогодишњи затвор "служио" на слободи, а правосуђе то "схватило" тек када је поново ухапшен на граници код Рудог. И шта после откупљене или неоткупљене слободе, свеједно!?

- Посебно што би требало урадити јесте постпенални поступак, односно како такве особе вратити у друштво и реинтегрисати их и како направити рехабилитационе програме који ће им помоћи да се укључе поново у друштвени живот - каже Армин Кржалић, професор на Факултету за криминалистику УНСА.

Но, уместо тога, прекаљени терористи Ибро и Абдулах, њихови претходници и "следбеници", могли би да се "рехабилитују" међу "спавачима" у бројним недодирљивим параџематима! Или вехабијским заједницама одакле су пут Сирије и кренули! И одакле су пут Бугојна, Рајловца, Зворника... кретали разни Чаушевићи, Омеровићи, Ибрићи, Јашаревићи....

- Ми у ствари добијамо темпиране бомбе, људе који су фанатизовани, а да истовремено немамо ни једну институцију која би њихов фанатизам сузбијала. Оног тренутка када се деси пад Идлиба, у коме се налази највећа концентрација бораца из БиХ, ми ћемо бити затрпани тим лицима и нећемо уопште моћи гарантовати безбедност у земљи ни својим људима - истиче Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

Безбедносне службе БиХ чак и не знају, или не саопштавају, колико би нових "темпираних бомби" могло бомбастично да се, из пораженог калифата, приземљи на овдашње тло. 250, 300 или 350 их је отишло, лицитирају. Педесетак их се већ вратило. Најмање толико, кости су оставили на далеком Блиском истоку! Непознат остатак и даље ратује у разбијеним редовима џихадиста или заробљени, у логорима, чекају да буду идентификовани као држављани БиХ и враћени матици. У Сирији се налази, опет само према проценама, и 60 жена из БиХ! И десетине деце! И они би пут "ћутљивог" Сарајева и БиХ!

- Очигледно Сарајево стално шаље поруку да је могуће да се, ето тек тако, шетате од Босне, да одете мало у Сирију испуцате који оквир па се вратите назад кући и препричавате приче из Сирије - каже Александар Радић, војнополитички аналитичар из Београда.

Хусеин Билал Боснић није ратовао у Сирији, али је "препричавао" приче из Сирије. Врбовао и регрутовао џихадисте. Осуђен је на седам година затвора. Мирсад Омеровић или Абу Тејма због сличног дела, на чак 20 година, у Аустријском Грацу.

Но, ако већ не пресуђује према заслугама, и не ресоцијализује, и не зна ни у ком се граду налазе повратници из Гвантанама, у нечему БиХ ипак предњачи! У формирању радних и ударних група и разних координационих тимова чије се чланови окупљају једном или два пута годишње! Једну такву, за "добродошлицу" "повратницима" из Сирије, формирала је и овај пут! И тиме ваљда окончала свој ангажман!

Како Курди крећу на џихадисте, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Повратници из Сирије и вехабије у БиХ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА