Најновије

БИВШИ ГЕНЕРАЛ УНПРОФОРА: НАТО агресија је била највећа грешка, а ово су разлози због којих је Србија бомбардована!

Некадашњи командант Унпрофора у БиХ Луис Мекензи каже да је агресија НАТО на Србију 1999. године била огромна грешка Алијансе.

- То што се догађало на Косову 1998. и 1999. године био је интерни обрачун ваших легитимних снага безбедности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преоденула у борце за слободу. Иста та агенција претходно се увежбала ратујући за потребе босанске владе против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована - рекао је Мекензи за "Новости".

Упитан да ли је Хашки трибунал оправдао своје постојање, он каже да је ослобађање Насера Орића било срамотно.

- Тај чин је потврдио пристрасност суда и то заувек - каже канадски генерал.

Упитан како коментарише одустајање Хашког трибунала од неких тачака оптужнице у случају "Маркале" или "Васо Мискин", Мекензи наводи да је гледао како се са српских положаја гранатира Сарајево.

- То су била гранатирања, а не бомбардовања. Сматрам то за ратни злочин за који Младић сноси одговорност. С друге стране неке снајперске и пешадијске заседе и бомбашки напади у Сарајеву су крајње сумњиви и непотврђени - каже Мекензи.

Каже да је још раније рекао да је агресија НАТО била илегална и неоправдана и да је видевши стање на терену предложио раграничење Срба и Албанаца на Косову и да нова граница између два народа иде од истока до запада на општој линији кроз Приштину..

Мекензи сматра да је место Србије на запду, као и да, упркос грешкама које су учињене, Србија треба да уђе у НАТО. "Допринос Србије савезничким победама у прошлости је историјски немерљив", закључио је Мекензи.

Прочитајте ОВДЕ ко је то ухваћен на делу у Приштини.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарни филм „Нико није рекао нећу“ је сведочанство о тројици пилота „мига 29“ који су бранили небо Југославије током бомбардовања 1999. године. То је прича о Иљи Аризанову, Зорану Радосављевићу и Слободану Перићу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА