Најновије

ДИНАСТИЈА ЂУКАНОВИЋ: Процењује се да Мило крије чак милијарду $, а ево шта раде и колико су "тешки" остали чланови прве црногорске породице!

Први човек “Атлас групе” Душко Кнежевић, у последњем низу оптужби на рачун Мила Ђукановића, рекао је да председник Црне Горе располаже богатством од чак милијарду евра, као и да је позадина свих сукоба између њих двојице новац и утицај на инвеститоре. Тако је још једном у фокус јавности дошла имовина и богатство Ђукановића, вероватно најкомпликованија прича из Црне Горе.

Мило Ђукановић (фото: Јутјуб)

Ђукановић је у политику ушао у време када је са родитељима живео у изнајмљеном стану близу аутобуске станице у Подгорици, а данас процене његовог богатства варирају од десетина, преко стотина милиона, и последње милијарду евра. И не само његовог. Процењује се да милионе на својим рачунима имају и други чланови породице Ђукановић, попут брата Аца, сестре Ане, а финансијских проблеме немају ни подмладак Блажо Ђукановић и Един Коларевић. Кренимо редом, од "главе" породице.

Мило Ђукановић

Први податак о имовини на Ђукановићево име који је могуће пронаћи везује се откуп тада друштвеног стана 1991. године, исте године када је постао најмлађи премијер у Европи. Реч је о стану површине 187 квадрата који је Ђукановић и касније наводио у подацима достављаним Агенцији за борбу против корупције.

Ипак, за те деведесете године када почиње свој политички успон, за Мила се везује једна друга прича захваљујући којој је стекао почетни капитал - шверц цигарета. Званично не постоји пресуда којом би Ђукановић био осуђен јер је путиновским рокадама премијер-председник успевао да обезбеди себи дипломатски имунитет и буде изузет из случаја.

Ипак, италијанско тужилаштво за борбу против мафије водило је истрагу против њега због мафијашког удруживања са циљем међународног шверца цигарета. Осумњичен је чак и да је био шеф те организације. Није познато колики је био део Ђукановићевог колача, али тада је италијанска полиција проценила да је годишња нето зарада шверцера 450 милиона евра. Свој део новца од шверца цигара, према речима Душка Кнежевића који тврди да је му је сам Ђукановић то рекао, налази се на рачунима у Швајцарској на име његових пријатеља Душка Бана и Жељка Михаиловића.

Мило је и власник фирме "Капитал инвест" коју је отворио током једне од кратких пауза на политичкој сцени када није био ни на једној функцији. Преко ове фирме 2007. године купио је акције "Прве банке", чији је већински акционар његов брат Ацо. Акције је купио по далеко нижој ценио од оне за коју је касније продао исте 2013. године, што му је омогућило да заради милион евра. Из власништва банке изашао је 2013. године. Оно што је спорно је кредит од милион и по евра који је подигла фирма "Капитал инвест" за куповину поменутих акција.

Такође, Ђукановић је и власник фирме "Глобал Монтенегро", а недавно је откривено да је 2006. године основао офшор фирму "Вагор инвестмент лимитед" на Кипру чије постојање није пријављено црногорским надлежним институцијама. Ђукановић је накнадно признао да јесте основао поменуту фирму на Кипру, инсистирајући да преко ње није обављен ни један посао, као и да није имала промет. Са друге стране, Кнежевић тврди да је фирма основана са циљем да преко ње формално постане сувласник болнице "Мељине" и припадајућег земљишног комплекса од 50.000 квадрата.

Једно од последњих истраживања на тему богатства "прве фамилије" објавио је Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) из Вашингтона 2018. године. Према њиховим сазнањима Мило је много сиромашнији од цифре коју тврди Кнежевић - тек 14,7 милиона евра. Старији брат је и много богатији и поседује 167 милиона долара, док је њихова сестра Ана стекла имовину у вредности од 3,5 милиона долара. За потребе овог истраживања процењивана је лична имовина и имовина фирми те породице уписана у јавне регистре у Црној Гори. Поставља се, међутим, питање имају ли Ђукановићи некретнине у иностранству, тајне рачуне, власништво уписано на туђе име... Иначе, Ђукановићи су наводе текста одбацили карактеришући их као "пуцањ у празно".

Ако се погледа Ђукановићева имовинска карта коју је пријавио у фебруару 2018. уочи председничких избора у Црној Гори, Мило је још сиромашнији. У њој се наводи да је Ђукановић зарађивао тек 1.500 евра месечно и то као саветник за економско финансијске пројекте у сопственој фирми "Капитал инвест", док је његова супруга Лидија Ђукановић (девојачко Куч) саветница за људске ресурсе у привредном друштву са платом од 867,67 евра. У истом, поред поменутог стана откупљеног 1991. године, наведено је да Ђукановић 2013. године купио два пашњака у Кочанима (општина Никшић), исте године у истом месту купио је и ливаду, а поред тога помиње се и да поседује “рушевине разног објекта” једног од 30 и једног од 40 квадрата. Тако рећи, виша радничка класа.

Ацо Ђукановић

Александар Ацо Ђукановић, као и Мило је у младалачким данима упловио у политичке воде, које је брзо напустио и окенуо се бизнису. Њиме се и данас бави, мада се не може тачно рећи чиме се све бави и колико зарађује. Судећи према Миловим речима, Ацова каријера почела је у студентско доба, када је имао регистровану приватну фирму, међутим старији Ђукановић понудио је једном приликом другачију верзију: "Копао сам канале и истоварао вагоне. Радио сам то, па кад су ме заболела леђа, онда сам почео да мислим".

Према подацима које су објавили новинари ИЦИЈ, његово богатство се процењује на 167 милиона долара. Бави се грађевинским радовима, поседује велики број пословних простора, већински је власник "Прве банке", банке са најбржим растом у држави коју је у време економске кризе влада Црне Горе спасила кредитним зајмом од 44 милиона евра.

Блажо Ђукановић

Најмлађи Ђукановић такође је у пословним водама. Власник је фирми "ББ хидро" и "ББ солар", палнира градњу хидроелектрана на водотоцима Бистрица и Слатина. Одлуку о додели концесије за електрану Бистрица Блажу је 2016. потписао његов отац Мило Ђукановић, тадашњи премијер.

Занимљво је да су практично све некретнине које су у власништву младог Ђукановића или његове фирме под хипотекама банака због кредита које је узимао због пословних обавеза "ББ солар".

Пословни простор у Подгорици површине 459 метара квадратних плус 412 квадрата на првом спрату који је пре 11 година добио на поклон од стрица, Аца Ђукановића, а за који је узимао најам од 11.000 евра месечно, ставио је под хипотеку код Хипотекарне банке за кредит од милион и по евра намењен фирми "ББ хидро" за градњу мини хидроелектрана у Колашину.

Такође, поседује стан на Жабљаку од 124 метра квадрата, гаражу од 17 квадрата, а на његово име се води и мансарда од 75 квадрата. И овај стан под хипотеком је код Хипотекарне банке, где је подигао 660.000 евра.

Млађи Ђукановић је 25. јуна 2018. године од оца преузео и власништво и руковођење фирмом "Капитал инвест", након што је Мило изабран за шефа државе. Истога дана уписао се у Централни регистар привредних субјекат као суоснивач у фирми "Кодио" са 40 одсто акцијског капитала. Реч је о фирми чија је основна делатност информационе технологије.

Ана Коларевић

Адвокатица Ана Коларевић рођена је сестра Мила и Аца Ђукановића. По струци је адвокат, који према истраживању ИЦИЈ располаже богаством од 3,5 милиона долара. Такође, у том извештају се наводи да поседује четири стана у Подгорици, а магазин "Монитор" објавио је 2017. године и да поседује гаражу од 14 квадрата у Београду.

Занимљиво је да се њено име помиње у "Рајским папирима", афери која је одјекнула 2017. године када је из две агенције за пружање офшор услуга и пословних регистара процурело 13 милиона докумената о офшор бизнису моћних људи широм света. У тим документима наводи се да су Ана Ђукановић (Коларевић) и њен партнер Радомир Вукчевић основали две офшор компаније на Малти које су повезане са рударском индустријом и прерадом минерала. Повезивана је и са фирмом "Србија никл" која је наводно била заинтересована да улаже у истраживање и експлоатацију руде никла на подручју Тополе, Мокре Горе и Врњачке Бање. 

Иначе, Ана Коларевић је 2010. године проглашена за најбољенг адвоката у Црној Гори, према избору магазина "Ворлд фајненс".

Един Коларевић

Един Коларевић, Милов сестрић, власник је неколико фирми. У јануару ове године црногорски медији објавили су податке из Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) којима се потврђује да Коларевић стоји иза пројекта који је подигао много прашине у Црној Гори.

Реч је хотелу са пет звездица "Алуре Палаци" у оквиру луксузног комплекса "Доброта Палаци". Коларевић је извршни директор фирме "ДП Хотел Фасилити" чији је оснивач друга његова фирма "ДОО Серзман инкорпорејтид". Прва управља хотелом који се налази на приватној плажи, поседује мини-марину, има 89 соба, десет вила са приватним излазима на плажу и три пентхаус апартмана. У хотел је наводно уложено 20 милиона евра.

У јавности се помињало и да поседује фирму у Лондону и стан у Петровцу од 76 квадрата, а познао је и да је Един Коларевић био у Управном одбору рукометног клуба "Будућност". Син Ане Коларевић школовао се у иностранству, а на сајту њујоршке агенције за продају некретнина пише да је у априлу 2006. купио стан у Њујорку за 877.500 долара.

Прочитајте ОВДЕ каква то опасност вреба из Босне.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ђукановић протести су легитимни.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА