Најновије

ШЕШЕЉ: Ако Шиптари крену на север, Војска Србије не треба да дође до Ибра, него да заузме целу територију КИМ!(ВИДЕО)

Лидер СРС Војислав Шешељ оцењује да се Албанци неће усудити да нападну четири српске општине на северу КиМ, "док не обезглаве Србе на КиМ", односно појединице који имају велики углед. Како је рекао, постоје појединци који су у стању да предводе српски народ, а неки од њих су се, каже, "показали" 1999. године, када су зауставили прелазак сепаратиста преко Ибра, а други у каснијим фазама.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Шешељ је додао да за потпредседника Српске листе Милана Радоичића није раније чуо, али да му је, када је чуо како га напада "издајница Рада Трајковић", било јасно да је то човек од утицаја и аурторитета, на којег се рачуна да поведе у одлучном моменту.

Коментаришућу писање појединих медија да је америчка амбасада обавестила Стејт департмент да је позиција Србије јача и да ће реаговати у случају било каквог напада на север КиМ, Шешељ каже да Србија овог пута, у том случају, мора реаговати.

Сматра да је одлучност, по том питању, присутна и у државном и армијском руководству, а и у народу и да је цео народ расположен да се енергично реагује на сваки евентуални напад на Србе на КиМ.

- И то не само по питању четири северне општине. Ако дође до обрачуна, наша војска је у стању не само да одмах избије на Ибар, него да заузме целу територију КиМ. За неколико сати би дошли до Ибра, али, што би се заустављали на Ибру? Ако крену, треба да заштите све територије где живе Срби, свих пет општина јужно од Приштине - рекао је Шешељ.

Упитан да ли би се тиме обезбедио повратак Срба, он је рекао да у то није сигуран, јер се повратак Срба не може обезбедити све док се не укине власт албанских сепаратиста у Приштини и док се Косово стриктно не подведе под уставни поредак Србије.

- Међутим, ако се настави преговарачки процес, онда ћемо Албанцима дати висок степен аутономије на свим просторима где су убедљива већина. Тешко ће кроз тај процес моћи да се рачуна на повратак Срба на подручја где су некада живели - рекао је Шешељ.

Коментаришући посету подсекретара за политичка питања Стејт департмента Дејвида Хејла Приштини, Шешељ је рекао да је питање како је то било у Приштини, подсећајући на раније сличне ситуације, у којима је Србија "извукла дебљи крај".

- Видећемо следеће америчке потезе. Али, надам се да смо зауставили формулацију - да дође до узајманог признања између Србије и Косова. Видећемо, када смо дигли галаму против тога, да ли ће понављати ту флоскулу - рекао је Шешељ.

Када је реч о ЕУ, он је навео да се званичници Уније баве изборима који следе у мају, на којима се очекује "поплава" добрих резултат тзв. популистичких странака, а чак, каже, и Немачка губи интерес, иако се њихов министар спољних послова врло непријатно изразио недавно по питању Србије и КиМ.

- Ако се Американци дубоко умешају у све ово, да ће преузети иницијативу што се тиче Запада. Остају само Енглези, а они у тајности, из прикрајка вуку потезе, јер познају балканских прилика, а раније су увек мешетарили на српску штету. Кад год се Енглези појаве у суровим балканским приликама, увек се то разбије о главу Србима - рекао је он.

Додао је да не види зашто би Приштина могла тек следеће недеље да укине таксе, како говоре, те да то може да учини и сад, али је очигледно да постоји неко јак и моћан споља, ко им, иако не јавно и гласно, говори да их не укидају.

Рекао је да су Албанци подељни и да то није никаква глума, да је Тачи чврста америчка опција, док је Харадинај, каже, изгубио на свим странама, осим код Албанаца на КиМ, и да га нико не подржава.

Додао је да је дугорочна оријентација Запада да се полако отарасе истакнутих учесника у рату, али и да ниједан значајан Албанац, који данас нешто представља у политичком животу, неће бити осуђен.

Коментаришући то што је чешки судија Владимир Микула, који се налази на листи судија Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу, усликан на вечери у приштинском ресторану у друштву Аријанита Коција, адвоката бивших команданата ОВК Рустема Мустафе и Самија Љуштакуа, Шешељ је казао да то није убичајено и да мора да се поштује принцип непристрасности.

Прочитајте ОВДЕ какву то нову уцену спрема Сарајево за Србе.

Извор: Информер/Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА