Најновије

ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Безбедносна ситуација стабилна али непредвидива (ВИДЕО)

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милан Мојсиловић рекао је за РТС поводом појачаног присуства полиције на северу Косова и Метохије да је безбедносна ситуација стабилна али непредвидива.

Генерал Мојсиловић (Фото: Медија центар Одбрана)

Гостујући у Дневнику РТС-а Мојсиловић је рекао да је ситуација веома комплексна и пуна тензија.

"Одговорност на припадницима Кфора је да обезбеде стабилно стање на читавој теритирији Косова и Метохије. Ми смо заинтересовани за наше грађане не само на северу Космета, него и на југу, на читавој територији Косова и Метохије.

Према његовим речима, постоји стална комуникација са Кфором, као и стална размена информација.

"Председник републике је опредељен за мирно решење питања Косова и Метохије, па се тренутно не разматра војно укључивање у решавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим", навео је Мојсиловић.

Генерал је истакао да не може да каже да је стање војске редовно, јер дуж читаве административне линије имамо ангажовану војску на задацима. 

Када је реч о спремности војске, Мојсиловић каже да су то ведрије теме.

"Војска Србије је, фигуративно речено, много јача у односу на јучерашњи дан, а биће јача сутра у односу на данас. Раслолаже са 14 "мигова", од којих је 10 у Републици Србији, а четири се налази на ремонту у Белорусији", каже Мојсиловић.

Додаје да је Србија сада по том типу летелица скоро па у реду величине као некадашња СФРЈ.

Способност Војске Србије 

"Чекамо дан и када ће стићи хеликоптери. Бавимо се бројем летелица, али то се одражава на укупну способност наше војске. Повећан је број сати летења, пресретања у ваздуху, што нам даје сигурност", навео је генерал.

Говорећи о паради која ће бити одржана 24. марта поводом обележавања две деценије од НАТО агресије на Србију, Мојсиловић је рекао  да ће на њихов начин дати допринос који се тиче датума почетка бомбардовања.

Најавио је да ће тада полетети "мигови" којима располаже Војска Србије и представити се грађанима, поред ешалона војске и полиције и поред моторизованих ешалона.

"Наравно да нећемо моћи да покажемо све чиме располажемо, али ћемо показати своју способност, а све у циљу да је Војска спремна и мотивисана да испуни све задатке", истакао је Мојсиловић.

Каже да је Војска Србије спремна да одговори на сваку кризу у региону.

Када је реч о материјалном положају војника, Мојсиловић је охрабрен чињеницом да читав државни врх размишља о свим припадницима безбедности.

"Имали смо наслеђено стање, то су ствари које оптерећују статус и стандард. Упркос томе, имали смо повећања плата, и то показује да држава стоји иза Војске", закључио је генерал Мојсиловић.

Готово је! На дијалог у Бриселу пао је мркли мрак. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА