Најновије

ПУТИН МРКО ПОГЛЕДАО, МОГЕРИНИ УЗДАХНУЛА ДУБОКО! ЕУ окреће леђа Америма по питању Венецуеле!

Војна интервенција у Венецуели је неприхватљива за ЕУ, изјавила је Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

- Криза која погађа Венецуелу има политичке и институционалне узроке. Њено решење мора бити политичко, као што мора да буде мирно и демократско. То значи без војних интервенција, унутрашње или спољне, и такво решење је прихватљиво за нас - рекла је Могерини током конференције Савета безбедности УН, посвећене сарадњи УН са регионалним и субрегионалним организацијама, преноси ТАСС. 

Висока представница ЕУ је нагласила и да "решење не може бити, и не би требало, бити наметнуто споља". 

- Верујемо да међународна иницијатива може помоћи да се нађе миран и демократски излазак из кризе - рекла је она и додала да је "због тога основана Међународна контакт група европских и латиноамеричких земаља, да помогне у стварању услова за политички процес који би довео до слободних и поштених председницких избора, у складу са међународним стандардима и венецуеланским Уставом." 

- Чак и када не постоји мултилатерални оквир, ми морамо да радимо на његовој изградњи или поновној изградњи - закључила је Могерини. 

Хуан Гваидо, лидер венецуеланске опозиције и председник парламента, прогласио се привременим председником на митингу у главном граду Каракаса 23. јануара. Истог дана, Сједињене Државе су га признале као привременог председника, а земље Група Лима (без Мексика) следиле су овај пример. 

Садашњи председник Венецуеле Николас Мадуро оценио је овај потез као покушај државног удара и најавио укидање дипломатских веза са Сједињеним Државама. Већина држава чланица Европске уније признала је Гваида као привременог председника Венецуеле, а Русија, Белорусија, Боливија, Иран, Кина, Куба, Никарагва, Ел Салвадор, Сирија и Турска изразиле су подршку Мадуру, подсећа агенција.

Путин ће се осветити кад тад. Европски парламент усвојио срамну резолуцију. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Венецуела у тешкој ситуацији месецима захваљујући покушајима САД и опозиције да униште поредак у земљи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА