Најновије

Шиптари су спалили село и цркву, данас тамо Срба нема: "Челичним прстеном" стежу север 15 година после погрома на Косову

Март није месец који је у колективном сећању Срба баш по добром упамћен. Напротив. Годишњице које подсећају на страдању се у марту ређају као на траци. Пред нама је и 17. март, када ће бити обележено 15 година од страшног погрома наших сународника на Косову и Метохији. Управо у данима који следе овој тужној годишњици, долази до активирања косовских безбедносних снага на подручју где је српски живаљ у већини. Приштина је покренула акцију "Челични прстен".

Погром на Косову (Фото: Јутјуб)

Дан након што смо сазнали да су припадници тзв. Косовске полицијске службе (КПС) започели са блокирањем алтернативних путева који из централне Србије воде према Космету, ситуација у северној Косовској Митровици је мирна, али може се приметити и узнемиреност код дела становништва због тога што не знају какве последице на безбедносну ситуацију, па и снабдевање, та акција може имати.

Поврх свега, свеже су и ране, које подсећају на погром из марта 2004. године. Месец највећих стрепњи за Србе са Косова и Метохије је дубоко урезан у сећању сваког од њих.

У Косовској Митровици је 17. марта 2004. године убијено двоје Срба.

Јана Тучев, 36-годишња жена, која је сасвим случајно простирала веш, баш у тренутку када су снајперисти отворили ватру и 53-годишњи Добривоје Спасојевић, који је био у близини моста на Ибру.

Митровчани су тада са сузама у очима гледали како у јужном делу града гори црква Светог Саве, безнадежни и без икаквих шанси да сачувају своју богомољу.

- Гледали смо како се издиже дим изнад места на ком се налази црква, слушали како Албанци ликују и славе, никада ми неће бити јасно шта су некада наше комшије, а данас звери, славили тога дана - каже Јован, и додаје да је сина и унуке крстио у тој цркви. Подсећа, да иако је сада обновљена није доступна за Србе сем за велике празнике.

Небојша се сећа да је био тада на другој страни града.

- Са источног моста је стигла колона француских камиона КФОР-а... Из камиона су излазиле жене... У кукњави су оплакивале своје домове у селу Свињаре. Одавде се види брдо и као данас се сећам како се видео пламен... Као да цело брдо гори... Деца и жене су излазили из камиона, Французи су их само депортовали, нису ни покушали да зауставе Албанце. Спалили су цело село, а да им се нико није супроставио - присетио је Небојша и додао:

- Данас, гледајући са моста јужни део изгледа мирно, трагови тог погрома се не виде, тамо Срба нема, тамо никога нема ко је остао да памти. Они који су тада прогнани, углавном су остали у северном делу Косовске Митровице да памте и показују околна брда на којима су некад били њихови домови.

С тугом у гласу поделили су ови Митровчани сећање.

Обруч стеже

Да се међу обичним народом проширила вест, да је у току акција Косовске полиције “Челични прстен”, која би за циљ могла имати и хапшење "виђенијих Срба", потврђује и члан председништва Српске листе Иван Тодосијевић за Танјуг.

- Приметна је узнемиреност код становништва, јер такве акције могу само да изазову још већу дестабилизацију овде на терену, а Приштина својим неразумним акцијама, и раније таксама, и другим стварима може да направи свакојаке сценарије на терену - каже Тодосијевић.

Подсећа да је четврти месец од како су приштинске привремене власти увеле неразумне таксе на робу из централне Србије и додаје да је ситуација на терену забрињавајућа, самим тим што су, објашњава, сви такозвани алтернативни правци сада блокирани, а све у оквиру акције “Челични прстен”.

- Приметне су велике полицијске јединице на терену, тако да апсолутно ништа од намирница не може ући и то не само на север Косова и Метохије, него ни на целокупни Космет - наводи Тодосијевић и истиче да је само повећано присуство Косовске полиције додатно узнемирило становништво.

Робе из централне Србије у продавницама на северу Космета је све мање, а, како наводе у продавницама, осећа се и по томе да се полако “обруч стеже”.

Циљ Приштине: Контрола на севером КиМ

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је преокупација Приштине да успостави контролу над севером Космета и инсталира институције самопроглашене државе.

Он сматра да то не може да се уради без протеривања Срба са КиМ, јер народ то неће да прихвати, те је због тога појачано присуство ФИТ јединице (приштинска војно - специјална јединица) у околини Зубиног потока, које обављају припреме и планирања.

Дрецун је за ТВ Пинк додао да је појачано и интересовање међународног фактора на северу Космета, те да се све чешће могу видети патроле словеначког, британског и немачког КФОР-а који све чешће одлазе на север.

- Очигледно је да прикупљају информације. Да ли је то редовно праћење ситуације и покушај да се спречи евентуална изазивање нестабилност од стране Албанаца или је то припрема за неке активности, још се не зна. Треба да будемо обазриви - нагласио је Дрецун.

Постоји могућност, како је рекао, да је њихов циљ да блокирају административну линију и да онда крену са хапшењима неподобних Срба, који предводе српски народ.

Војска Србије: Безбедносна ситуација непредвидива

Поводом појачаног присуства полиције на северу Косова и Метохије да је безбедносна ситуација стабилна, али непредвидива, каже начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

- Одговорност на припадницима Кфора је да обезбеде стабилно стање на читавој теритирији Косова и Метохије. Ми смо заинтересовани за наше градане не само на северу Космета, него и на југу, на читавој територији Косова и Метохије - указао је Мојсиловић.

Према његовим рецима, постоји стална комуникација са Кфором, као и стална размена информација.

- Председник Републике је опредељен за мирно решење питања Косова и Метохије, па се тренутно не разматра војно укључивање у решавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим - навео је Мојсиловић.

Генерал је истакао да не може да каже да је стање војске редовно, јер дуж цитаве административне линије имамо ангажовану војску на задацима.

Склањају наше људе способне за одбрану

Истовремено, председник Србије Александар Вучић рекао је за ТВ Прву и РТС да Србија покушава да буде рационална, реална, озбиљна и одговорна, да чува наш народ на КиМ и наше државне и наиционалне интересе, али и да због такве мировнотворне политике не треба никако потцењивати нашу снагу.

- Затварају све линије за пролазак робе нашим камионима, подижу потернице за све људе, за шта год им падне на памет против људи који су способни да бране и штите север - рекао је он и додао:

- Дубинска акција је вишеслојна, склањају наше људи способне за одбрану ван Косова. Не дозвољавају никакав проток робе на север. На југу већ имамо велике проблеме са снабдевањем. Хоће да нам зауставе све и на северу.

Поводом покретање акције "Челични прстен", огласио се и премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај. Он је изјавио да полиција своје активности не усмерава само ка Србима на северу, већ и ка другим деловима Косова.

- То је целокупна акција, која се повезује са неким другим питањима, али не са Србима и није само са севером - потврдио је Харадинај на конференцији за медије у Приштини, акцију Косовске полиције.

Вучић открио право стање ствари око Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бог прашта, српски добровољци не праштају- Славко Никић

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА