Најновије

ЦРНА ГОРА ИСПУЊАВА РАМИНЕ СНОВЕ: О Албанији све најбоље, ускоро и без граница

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић изјавио је, реагујући на поновљену изјаву премијера Албаније Едија Раме о „шенгенским границама између Црне Горе, Албаније, Северне Македоније и Косова“, да Црна Гора и Република Албанија имају одличне пријатељске и добросуседске односе, да су готово деценију пре других држава региона отвориле заједнички гранични прелаз, а да ће се о шенгенском моделу граница у нашем региону моћи говорити када државе Западног Балкана буду усвојиле стандарде и имале односе какве имају државе Шенген зоне, преноси званични сајт Владе Црне Горе.

Еди Рама у ЦГ (Фото: Јутјуб)

„Црна Гора и Република Албанија имају одличне пријатељске и добросуседске односе. Још пре десет година (2009.) отворили смо заједнички путни гранични прелаз Сукобин – Мурићани, са могућношћу вршења заједничке контроле. Неке друге државе региона учиниле су то готово деценију након нас. Али ни ми нисмо стали. У другој половини прошле године смо, након заједничке седнице двеју влада, потписали Споразум о отварању заједничког граничног прелаза Цкла – Зогај“ – изјавио је министар Нухоџић.

Када је реч о бржем и једноставнијем преласку границе, додао је министар унутрашњих послова Црне Горе, у фокусу је првенствено безбедност државе и грађана.

„Свесни смо да су све интензивније претње попут организованог криминала, кријумчарења, илегалних миграција и тероризма. Зато посебну пажњу посвећујемо јачању капацитета за сигурније границе. Управо је и сврха шенгенског споразума на нивоу Европске уније била, не само укидање унутрашње граничне контроле, него и стварање бољих услова за надзор спољних граница и борбу против прекограничног криминала. У том смислу, Црна Гора, уз подршку Европске комисије, успешно реализује мере у правцу достизања Шенген стандарда. У оквиру спровођења Шенгенског акционог плана, предано радимо на модернизацији инфраструктуре на граничним прелазима, бољој техничкој опремљености и обучености Граничне полиције“, рекао је министар Нухоџић.

Додао је да Црна Гора у континуитету предузима активности како би побољшала функционалност и мобилност на граничним прелазима јер сматрамо да, уз ефикасне контроле, треба свуда, гдје је то могуће, радити на бољој пропусности граница и поједностављивању процедура.

„Дакле, наш циљ је да границу учинимо што проходнијом за бржи проток људи и робе, а што затворенијом за криминалце. А када будемо усвојили Шенген стандарде и имали шенгенске односе на нивоу земаља региона, онда можемо говорити о шенгенској граници“ – закључио је министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић.

Како је Путин улествовао у десанту на аеродром Слатина, погледајте ОВДЕ.

​​​​​​​

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А за то време у Тузима се дешава ово (пародија)

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА