Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": Блокиран улаз у РТС из Абердареве улице, на платоу "Дневник слободне Србије"(ВИДЕО)

Окупљање грађана на 15. протесту "1 од 5 милиона" почело је, као и сваке суботе, на Платоу испред Филозофског факултета. Одатле је кренула протестна шетња, чији је крајњи циљ зграда РТС.

Протест "1 од 5 милиона" у Београду (Фото: Јутјуб)

Пре шетње окупљенима се обратила Јелена Анасоновић.

- Успели смо заједно нешто да променимо, почели смо да ослобађамо педаљ по педаљ, човека по човека и док не ослободимо све, нећемо стати. Сви ми који смо изашли на улице, обећавамо вам да ћемо вас бранити и да ћемо се бранити - поручила је она, а потом се директно обратила Горану Весићу, рекавши да ће, уколико до уторка у 18 сати не склони све ограде на Калемегдану, то учинити грађани.

Након ње, реч је узео драматург Синиша Ковачевић.

- Дошао сам овде да вас позовем не у шетњу него у марш до слободе. Поздрављам све оне који су дошли са стране у Београд. Добродошли Новосађани, Нишлије и остали, добродошли у град где влада колективно лудило. Хоћемо ли излазити из тог лудила или се правити да се ништа не дешава. Добили смо талог од власти, божију казну од власти. Ако не кажемо "доста", остаћемо само ми старци, а у старачким домовима деца се не рађају. Драги пријатељи, доста је било. 13. априла показаћемо колико нас има, шта је то што ми тражимо: нешто мало правде и нешто много слободе. Хоћемо слободу! Систем се мења и заот немате право на одустајање - рекао је он и наставио:

- Наша деца треба да иду у свет, али не трбухом за крухом. Морамо помоћи Србији да опстане. Неће нас бити ако буде другачије - закључио је Ковачевић.

Након говора, окупљени су кренули улицом Васе Чарапића, а потом Македонском стигли до Светогорске, након чега су стигли у Таковску, испред зграде РТС.

На платоу исред зграде јавног сервиса приказује се "Дневник слободне Србије" , а на паркингу из Абердареве улице блокиран је пословни улаз зграде.

Како је вечерас најављено са разгласа, у "Абердаровој улици биће журка", а планирамо је да блокада траје два сата.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић. Прошле суботе додат је и захтев за смену министра здравља Златибора Лончара.

Погледајте ОВДЕ колико је пао рејтинг СНС-а.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест 9. марта у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА