Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Зашто Берлин подржава српског „фараона“?

Протест „1 од 5 милиона“ одржан је први пут у Берлину. На Александерплацу се чула жеља Срба из дијаспоре да скрену пажњу суграђанима да немачка влада подржава аутократски режим у Србији. Најављени су нови протести.

Протест испред РТС у Београду 16. марта (Фото: Јутјуб)

По упорној берлинској киши сакупило се педесетак људи на Александерплацу, испред самог улаза у телевизијски торањ, један од симбола главног града Немачке. Неколико српских, немачких и застава ЕУ, пар транспарената, а у једном углу микрофон и разглас, поп-музика из Србије, али и „Белла циао“. Скуп солидарности са демонстрантима у Србији који већ месецима протестују против председника Александра Вучића и захтевају његову оставку. Протест је симболично одржан у исто време када и београдски, субота у шест поподне.

Скретање пажње Берлину

Иницијаторка је 37-годишња Љубица Шљукић Туцаков, филолошкиња из Београда, која се тек пре пола  године преселила у главни град Немачке. Ради се о потпуно неформалној групи која не припада ни једној партији. „Ми  смо од оних који су отишли из Србије због неподношљиве ситуације у коју је земља доведена после Вучићевог доласка на власт!“, каже Шљукић Туцаков.

„Док смо били у Београду, учествовали смо на свим протестима – због незаконитог рушења кућа у Савамали, на студентским протестима након председничких избора... Када је кренуо нови талас демонстрација против режима било нам је жао да не можемо да учествујемо, па смо решили да овде организујемо '1 од 5милиона' и тако пружимо подршку пријатељима у Србији“, додаје она.

Млада филолошкиња и њени пријатељи имали су још један важан циљ када су се одлучили да изађу на Александерплац. „Мислимо да немачка влада заправо подржава Вучића и власти у Србији. Становницима Берлина то вероватно није ни познато и ми желимо да им скренемо пажњу. Хтели бисмо да становници овог града упитају своје изабране представнике због чега подржавају режим који урушава институције, који застрашује новинаре, који не поштује изборни демократски процес, просто – аутократски режим! Берлин је веома политизован град и надамо се да ћемо успети.“

Људима испод телевизијског торња обратио се Александар Ацић, 40-годишњи програмер из Београда, који живи у Берлину већ две године. Он је на почетку пребацио немачким и европским политичарима да су потпуно заборавили Србију и Западни Балкан. О режиму у Србији рекао је да се ту ради о „једном човеку и његовој клики, који мисле да читаву земљу може да контролише као средњовековни феуд. Они газе законе и устав и ниподаштавају све институције.“

„Фараон“ и јефтини ријалити шоу

Иза те политике стоје, како је рекао Ацић, лични интереси и огромна сујета политичара који су у прошлости желели да реализују пројекат велике и етнички чисте Србије. „Када је та политика доживела крах, они су постали сервилни у односу на европске моћнике и испуњавају све што ови од њих траже. То им омогућава да код куће несметано остварују своје приватне интересе. Оне који су послушни награђују привилегијама, а сви други су осуђени на пуко преживљавање.“

Када би желео да спомене председника Србије, Ацић није говорио о „Вучићу“, него о „фараону“, који је претворио парламент у јефтини ријалити шоу у којем му његови „клонови“ певају хвалоспеве. Окупљени – углавном млађи становници Берлина – поздравили су аплаузом Ацићев захтев да Вучић поднесе оставку, као и оставку владе и распуштање парламента, после чега би требало организовати слободне изборе.

Ацић је затим поново споменуо ЕУ и рекао да је велика илузија европске политике да ће Вучићева политика „чврсте руке“, решити проблеме између Србије и Косова. „Ми не желимо да нас са Албанцима мири неко ко нас је са њима посвађао!“

Он је још најавио следеће скупове „1од5милиона“ у Берлину. Протест од суботе увече је само први, очекују се „шетње“ између Александерплаца и Бранденбуршке капије, све до зграде Рајхстага где је смештен немачки парламент.

Прочитајте ОВДЕ шта пишу хрватски медији, како је Вучић реаговао на повике “Уа” испред Председништва.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су демонстранти упали у РТС.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА