Најновије

„Прича о воденици – Од кола до турбине“

У четвртак 21. марта, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Прича о воденици – Од кола до турбине“, аутора Станка Костића, уметничког фотографа.

Воденица (Фото: Јутјуб)

Изложба „Прича о воденици – Од кола до турбине“ – према речима аутора Станка Костића –постављена је са намером да освежи сећања старије публике, а млађима покаже један сегмент прошлости, готово сасвим избрисан у времену савремене технологије:

„Воденица као техничко чудо свога времена и код нас се стидљиво враћа на сцену, али са жилавом упорношћу. По свим водотоцима Србије обнављају се старе и граде нове, чини се – као брана пошасти мини електричних централа. Ове старе грађене су уз поштовање природе и очување њене средине, а нове разарују све где год да се појаве.“

Аутор је настојао да – посредством медија фотографије – не само пружи слику затеченог стања и да увид у заборављене начине живота наших старих, већ и да иницира и подстакне размишљања о поновном увођењу традиционалних технологија у употребу: њихову ревитализацију и стављање у погон. Поставка у Галерији науке и технике САНУ има за циљ да подстакне на одговоран приступ очувању и унапређењу коришћења хидро-енергетског потенцијала речног фонда као и да наведе на разматрање – у народу већ проверених – алтернатива које ће очувати здравље наших вода. Тихи позив на друштвену акцију преплиће се са уметничким аспектом којим фотографије Станка Костића комуницирају са публиком, комбинујући на тај начин причу о степену очуваности и девастације традиционалног неимарског наслеђа, са причом о техничким полазиштима за даља истраживања, обнову и изградњу модерних воденица. 

Изложба се састоји од фотографија на којима су представљене воденице, њихови амбијенти, ентеријери, детаљи и воденичари. Тема изложбе биће обрађена кроз видео и аудио записе и интерактиван приступ. У оквиру пратећег програма изложбе предвиђена су стручна предавања. Изложбу прати каталошка публикација, за коју је уводник написао академик Светислав Арсић Басара, док текстове потписују господин Душан Миловановић историчар уметности и аутор изложбе Станко Костић. 

Изложва траје до 10. априла 2019.

О механизму меке окупације и промоцији књиге “Мрежни рат против Срба” читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА