Најновије

АМЕРИКА ШАЉЕ БРОДОВЕ У ЈУЖНО КИНЕСКО МОРЕ: Крећу на стратешки значајан архипелаг

Америчка морнарица неће изменити своју праксу такозване "слободне пловидбе" у спорном Јужнокинеском мору и наставља са таквим операцијама упркос опасном маневру кинеског брода против америчког разарача, изјавио је данас у Манили вицеадмирал Филип Сојер, командант 7. флоте.

Амерички носач авиона (Фото: Pixabay)

Сојер је рекао да је Вашингтон протестовао против тог "непрофесионалног понашања" кинеског брода, који је маневрисао врло близу УСС Декатуру, док је тај разарач пловио поред једног острва у архипелагу Спретли које је, како наводи АП, Кина окупирала у септембру.

Сојер је додао да ће америчка морнарица наставити с таквим пловидбама и патролама у Јужном кинеском мору и на другим местима, све "док буде прекомерних поморских претензија широм света".

Амерички вицеадмирал је говорио на броду УС С Блу Риџ, који је стигао у главни град Филипина Манилу, након пловидбе Јужним кинеским морем.

Због велике риболовне зоне и потенцијалног налазишта нафте и плина, архипелаг Спретли је предмет спора околних држава, наводи АП.

На 45 острва распоређене су мање војне снаге Вијетнама, Кине, Малезије, Филипина и Тајвана. Брунеј нема војно присуство, али има базе риболоваца на острвима.

Како је Русија победила Америку у Венецуели, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка шаље бродове у Јужно кинеско море

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА