Најновије

ПРОТЕСТИ У БЕОГРАДУ: Ослобађање ухапшених до понедељка или нова окупљања

Лидери опозиционог Савеза за Србију затражили су на протесту испред зграде Полицијске управе града Београда да до понедељка у 15 сати буду ослобођени приведени демонстранти или ће поново позвати грађане на окупљање.

Протест испред станице "29 новембар" (Фото: Јутјуб)

„Уколико се то не деси, организатори протеста саопштиће када ћемо се поново окупити, и тада када се поново окупимо из целог Београда, из целе Србије, њихов крај је близу, они су готови, они су прошлост“, поручио је лидер покрета Двери Бошко Обрадовић са камиона паркираног испред зграде полиције.

Најмање седам особа је приведено и ухапшено после упада присталица и вођства опозиционог савеза у зграду Радиотелевизије Србије у суботу увече.

Овим захтевом је окончан више од шест сати дуг протест опозиционих странка и њихових присталица у Београду, повремено на ивици озбиљних инцидената.

Присталице опозиције су од поднева блокирале зграду Председништва Србије, током конференције за медије председника Србије Александра Вучића.

Вучић је поручио да неће разговарати са лидерима овог покрета и оптужио вође опозиције за насиље и провокације.

Од Председништва до полицијске станице

После вишесатног протеста испред Председништва Србије, присталице опозиције су отишле до зграде Полицијске управе за Београд захтевајући ослобађање ухапшених демонстраната.

Док су окупљени чекали испред зграде полиције, дошло је до мањег инцидента – када је полиција привела још неке од окупљених испред кордона, демонстранти су бацили више флаша ка згради и самим полицајцима, те је дошло и до кошкања.

Обрадовић поновио и да су за упад у зграду РТС-а одговорни он, Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Борко Стефановић и остали лидери Савеза за Србију, и позвао је полицију да ухапси њих, „а не децу“.

Рекао је и да су особе ухапшене због упада на РТС „евакуисане“ из зграде полицијске станице у судове где им се тренутно изричу различите мере.

Обрадовић је рекао да је једном младићу одређен притвор од 30 дана, као и да га шаљу у затвор.

„Док смо овде, полиција хапси све људе који су синоћ били у згради РТС-а, а симбол свега тога је Павле од 18 година. То неће моћи тако, није крив Павле који је показао велику храброст јер је био са нама. Ако је неко крив то сам ја, јер сам први ушао. Нека дођу по мене нека дођу по све вас“, рекао је Обрадовић.

Због напада на овлашћено службено лице приведено је више људи, међу којима су и три особе које се сумњиче да су, у згради РТС-а, физички насрнуле на полицијске службенике и нанели им више удараца, саопштио је МУП.

Приведене су још две особе које се сумњиче да су у суботу увече унеле „моторну тестеру у зграду РТС-а“ и један 25-годишњи мушкарац, осумњичен да је разбио стакло на згради. Ухапшен је и један мушкарац који је у недељу „физички насрнуо на полицијског службеника“.

Са демонстрантима су родитељи ухапшених због упада у зграду Радиотелевизије Србије, као и адвокати.

Обрадовић позвао је са мегафона министра унутрашњих послова Србије Небојшу Стефановића, који се налази у дворишту полицијске станице, да дође и разговара са родитељима ухапшене деце.

Он је позвао полицију да ухапси лидере Савеза за Србију и казао да се неће позовати на посланички имунитет.

Демонстранти су се на путу до полицијске станице у улици Булевар Деспота Стефана зауставили испред зграде РТС-а и узвикивали директору тог јавног сервиса Драгану Бујошевићу „оставка“.

Испред зграде је кордон полиције. Чуло се скандирање „пустите нам другове“.

Претходно су скоро три сата присталице опозиције блокирале су зграду Председништва Србије.

Према проценама организатора, окупило се више хиљада људи, док је председник Србије на конференцији за новинаре саопштио да је на протестима укупно „1023 људи“.

На 30 метара од зграде је била постављена метална ограда, коју су грађани померили и приближили се Председништву.

Грађани су прескочили ограду и пришли улазу у зграду.

Док је трајала Вучићева конференција за штампу, дошло је до сукоба у Улици кнеза Милоша, пошто је кордон полиције блокирао камион са разгласом са кога се опозициони лидери обраћају демонстрантима.

Полиција, под пуном опремом за разбијање демонстрација, у једном тренутку је на употребила бибер спреј да би потиснула демонстранте.

Грађани су успели да пробију блокаду, па је камион прошао до зграде Председништва, а потом су им се обратили лидери Савеза за Србију.

Окупљени су окружили Председништво, дували су у пиштаљке и узвикивали „Вучићу, лопове“ и „АВ, АВ“.

„Овде сам искључиво због тога што ми вређају здрав разум. Знамо сви да лажу, а то ме нервира и зато сам дошао“, рекао је један грађанин репортерима ББЦ-ија и додао да је на улици од 1998. године.

Студенткиња Катарина Милојевић каже да се придружила демонстрантима јер не жели да мора да „иде ван земље да би пронашла посао“.

„Надам се да је слобода близу и да ће ово уродити плодом“, каже Катарина.

Белим тракама са натписом „Почело је“, затворили су у једном тренутку Улицу краља Милана.

Вучић: Дозволићемо протесте док нема насиља

Србија дозвољава протесте све док не дође до насиља, рекао је Вучић, поводом синоћњег упада демонстраната у зграду РТС-а и протеста који се одржава испред зграде Председништва док је он говорио.

Додао је да нико никада није у оваквим условима одржао конференцију за новинаре, али да је он желео да покаже да „страх не сме да постоји од хулигана батинаша и фашисте Бошка Обрадовића и тајкунских лидера Драгана Ђиласа и Вука Јеремића“.

„Мислили су да нећу смети да дођем овде. Ја немам страх. Могу да изгубим само живот. Наставићу да се борим са Србију, од тога нема ништа прече“, рекао је Вучић.

Док су демонстранти окруживали зграду Председништва у својеврсном „живом ланцу“ да би на тај начин, како кажу, спречили Вучића да изађе, он је на Инстаграм налогу објавио фотографију како игра шах са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Опозиција: Остајемо док нам се Вучић не обрати

Обрадовић је окупљенима рекао да демонстранти захтевају оставке председника Србије, премијерке Ане Брнабић, директора РТС Бујошевића, као и фер и слободне изборе, те да од тих захтева неће одустати.

„Нема назад“, рекао је Обрадовић новинарима испред Председништва Србије.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић изјавио је за Н1 да су припадници жандармерије „применили силу према Бошку Обрадовићу“:

„Имамо и снимак. Није приведен и не дају да се приближе овде. Ишао је да одблокира камион са озвучењем“, рекао је Стефановић.

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас рекао је да демонстранти до даљњег остају испред и да је председник Србије на конференцији за новинаре поново изнео „исте поруке мржње и агресије“ и да „нема жељу да се народ уједини“.

Протести широм Србије

Први протест одржан је у Београду 8. децембра, под називом „Стоп крвавим кошуљама“ због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Убрзо су протести понели назив #Један од пет милиона, као реакцију на одбијање председника Србије Александра Вучића да разговара са демонстрантима, „па макар их било пет милиона на улицама.“

Окупљени су тражили и да се открију налогодавци убиства опозиционог политичара из Косовске Митровице, Оливера Ивановића, нападача на Стефановића, али и да оставке поднесу министар полиције и водећи људи Радиотелевизије Србије.

Протесте подржавају бројне јавне личности, професори неколико факултета Универзитета у Београду и већина опозиционих странака.

Русија почиње градњу фрегата-разарача које ће носити по 48 крстарећих ракета „Калибар“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: BBC News на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА